Sažetak

Novi britanski premijer, neženja David (Hugh Grant), zaljubi se u asistenticu Natalie (Martine McCutcheon). Premijerova starija sestra Karen (Emma Thompson) svjesna je da njezin muž Harry (Alan Rickman) ima vezu s kolegicom s posla, mladom i zavodljivom Miom (Heike Makatsch).

Karenin prijatelj Daniel (Liam Neeson) ostao je udovac, a njegov 11-godišnji sin Sam (T. Sangster) želi znati sve o ljubavi jer mu se sviđa djevojčica iz škole. Pisac Jamie (Colin Firth) napusti djevojku kad je uhvati da ga vara te otputuje u Francusku kako bi pisao u miru, ali se zaljubi u kućnu pomoćnicu, Portugalku Aureliju (L. Moniz).

Harryjeva tajnica Sarah (L. Linney) iznimno je stidljiva, a žarko priželjkuje vezu s kolegom iz ureda, mladim i zgodnim Karlom (R. Santoro). Jamijeva prijateljica Juliet (Keira Knightley) upravo se udala za Petera (C. Ejiofor), no Peterov najbolji prijatelj Mark (A. Lincoln) ponaša se vrlo čudno. Ekscentrična rock-zvijezda Billy Mack (B. Nighy) u neobičnom je odnosu sa svojim menadžerom...

Ljubav u mnogim njezinim formama i izvrsni glumci i zanimljivi likovi od početka do kraja filma intrigiraju i privlače gledatelja, uvlačeći ga u čarobni svijet ljubavi. Za britki i fino nijansirani humor zaslužan je Richard Curtis, scenarist najuspjelijih suvremenih britanskih komedija ('Ja u ljubav vjerujem', 'Četiri vjenčanja i sprovod', 'Mr. Bean', 'Crna guja', 'Bridget Jones' 1 i 2). Ovo mu je bio redateljski debi.

Tu je i probrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, među njima i provjerenih zvijezda romantičnih komedija, a na čelu svih svakako treba izdvojiti fenomenalnoga B. Nighyja, koji je dobio glumačku nagradu 'Peter Sellers' za komediju, nagradu udruženja losanđeleskih filmskih kritičara i BAFTA-u za najboljeg sporednog glumca. BAFTA-u je osvojila i Emma Thompson, a oboje su dobili i ALFS Award.

Film 'Zapravo ljubav' nominiran je kao najbolji film (mjuzikl ili komedija) i u kategoriji scenarija za Zlatni globus. Na Empire Awards proglašen je najboljim britanskim filmom.

Fotogalerija