Sažetak

'Američki predsjednik' donosi neobično zanimljivu nedoumicu: kako udovac i vođa slobodnog svijeta može balansirati svoje brojne obveze prema državi s uobičajenim zahtjevima i svakodnevnim ritualima udvaranja?

Michael Douglas glumi predsjednika Andrewa Shepherda koji se neočekivano zaljubi u lobisticu za zaštitu okoliša, Sydney Wade koju glumi Annette Bening. Film nudi rijedak pogled na neuobičajenu romansu u kojoj najmoćniji čovjek mora svladati zapreke s kojima se običan muškarac ne susreće.

Njegovu želju za privatnošću i nastojanje da održi vezu nadalje mu kompliciraju stvari s kojima se svaki predsjednik mora suočiti: javno mnijenje, znatiželjni novinari i agresivan politički suparnik. Srećom, ima svoje pomoćnike: šef kabineta, savjetnik za unutarnju politiku, anketar Bijele kuće, tajnica za odnose s javnošću i osobni pomoćnik usklađuju njegov pretrpani raspored, rješavaju zahtjeve Kongresa te se bore protiv ostalih svjetskih kriza, i sve to u izbornoj godini.

Ali političke su krize drukčije od osobnih. Postavlja se pitanje hoće li javnost, mediji i savjetnici dopustiti Andrewu Shepherdu da istodobno bude i predsjednik države i odrastao samac. Samo ovaj američki predsjednik može pronaći način kako uskladiti odgovornost prema svome poslu s potrebama žene koju voli.