Navigation Content

Špijun u crnom

Špijun u crnom

The Spy in Black

Njemačka podmornica poslana je na otočje Orkney kako bi uništila britansku flotu...

INFO

RedateljMichael Powell

GlumciConrad Veidt, June Duprez, Valerie Hobson, Sebastian Shaw, Marius Goring, Athole Stewart

Sažetak

Časnik Hardt (Conrad Veidt) zapovjednik je njemačke ratne podmornice koji tijekom Prvog svjetskog rata 1917. dobije zadatak otploviti do otočja Orkney pred sjevernom obalom Škotske, te uništiti britansku ratnu flotu koja je ondje usidrena.

U tome može računati na pomoć mlade špijunke (Valerie Hobson) koja se lažno predstavlja kao školska nastavnica Anne Burnett, dok je prava gospođica Burnett (June Duprez) nakon otmice dospjela u njemačko zarobljeništvu gdje je možda i ubijena.

Nakon što od kolegice dobije zapovijed da svojom podmornicom potopi deset britanskih bojnih brodova, Hardt dozna da najpovjerljivije informacije iz britanskih redova stižu od poručnika Ashingtona (Sebastian Shaw), razočaranog časnika koji se prometnuo u izdajnika.

Nijemci Ashingtona dobro plaćaju za špijunske informacije, a on se Hardtu ne sviđa jer je dijelom ljubomoran na njega, a dijelom ne vjeruje u njegovu iskrenost. Sve će se dodatno zakomplicirati nakon što se Hardt zaljubi u lažnu učiteljicu Burnett.


Temeljen na istoimenom romanu škotskog pisca i potomka Vikinga J. Storera Cloustona, intrigantan i zanimljiv ratni triler redatelja Michaela Powella ('Bagdadski lopov', '49. paralela', 'Crvene cipelice') prva je njegova suradnja s iznimno cijenjenim i Oscarom ovjenčanim scenaristom Emericom Pressburgerom ('Pitanje života i smrti', 'Crni narcis').

S iznimkom naslova 'Lav ima krila' i 'Bagdadski lopov' koje će Powell režirati prema scenarijima drugih autora, njegova suradnja s Pressburgerom potrajat će sve do 1957. godine i pustolovne ratne drame 'Bitka na rijeci Plati', pri čemu će Pressburger na većini naslova surađivati i kao redatelj.

Uz dinamičnu i vrlo sugestivnu režiju, odlike današnjeg filma su intrigantan romantični preokret predočen iz perspektive negativca, efektno umetanje nekonvencionalnih melodramskih pasaža, posezanje za ironijom u dramskom klimaksu, uspješno izbjegavanje propagandnih tonova, dojmljiva glazba glasovitog trostrukog oskarovca Miklósa Rózse ('Dvostruka obmana', 'Izgubljeni vikend', 'Quo Vadis') i raspoložene glumačke interpretacije.

U glavnoj ulozi nastupa C. Veidt ('Kabinet doktora Caligarija', 'Casablanca'), a njegovi su partneri V. Hobson ('Frankensteinova nevjesta', 'Velika iščekivanja') i S. Shaw ('Zvjezdani ratovi VI: Povratak Jedija').

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...