Sažetak

Najveći i najskuplji projekt europskog HBO-a vraća nas u doba novije češke povijesti koje nije prikazano ni jednim igranim filmom. Vidjet ćete kako se snimala trodijelna drama 'Gorući grm'.

U ovom dokumentarcu prikazani su razgovori iza kulisa s djelatnicima filma, glumcima i cijenjenom poljskom redateljicom Agnieszkom Holland. Filmska trilogija počinje uzbunjujućim činom Jana Palacha koji se u znak protesta protiv sovjetske okupacije sam zapalio 16. siječnja 1969. godine.

Priča mlade odvjetnice koja je vodila slučaj Palachove majke protiv utjecajnih komunističkih vođa prikazuje nam promjene u čehoslovačkom društvu onog doba, od tihog prosvjeda koji je kulminirao Palachovim samozapaljenjem, do sveopće rezigniranosti i nadolazećeg perioda 'normalizacije'.

Film ističe ulogu pojedinaca koji riskiraju život zbog naizgled nedostižnih ideala. Poučna drama 'Gorući grm' bavi se događajima iz 'Palachova tjedna' u siječnju 1989. godine te je jedinstveno povijesno svjedočanstvo o destruktivnim učincima konformizma i činjenice da slobodu ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Fotogalerija