Navigation Content
Eichmann

Eichmann

Film temeljen na posljednjim ispovjedima Adolfa Eichmanna prije njegovog pogubljenja u Izraelu

INFO

RedateljRobert Young

GlumciJared Padalecki, Amanda Righetti, Derek Mears, Thomas Kretschmann, Troy Garity, Franka Potente

Sažetak

Eichmann (Thomas Kretschmann) je iz Argentine prebačen u Izrael, gdje je ispitivan sedam mjeseci. Suđenje je počelo u travnju 1961. godine. Ispitivao ga je Avner Less (Troy Garity), mladi izraelski policijski istražitelj. Istraga i suđenje imali su svjetsku pozornost, jer je Eichmann, petnaest godina nakon rata, bio najtraženiji ratni zločinac.

Sudilo mu se za zločin protiv čovječnosti, ratne zločine, zločine protiv židovskog naroda i djelovanje u nezakonitoj organizaciji. Mladi kapetan Less u to doba proživljava i obiteljsku krizu, a ispitvanje Eichmanna oduzima mu svu snagu i udaljava ga od supruge Vere (Franka Potente).

Sedam mjeseci, dan za danom, provodi u zatvoru, s čovjekom koji tvrdi da nikad nije bio antisemit, da je časno izvršavao zapovijedi jer je dao vojničku zakletvu i da nije od onih kukavica koji su nakon rata tvrdili da su bili prisiljeni činiti zločine. Istodobno, otkriva se da je Eichmann osobno potpisao izvršenje smrtne osude Lessovom ocu, što njegovo ispitivanje može obezvrijediti kao neobjektivno.

Uz ispitivanje teku u flashbackovima prizori iz predratnog i ratnog Eichmannova života, a uz njegovu beskrupuloznu efikasnost 'na terenu', vidi se i njegova osobita privrženost obitelji i ljubav prema sinovima. Na pitanje kako je mogao dati ubiti petsto tisuća djece, kad toliko voli djecu, Eichmann je odgovorio: 'Bili su Židovi'.


Film je drama u kojoj se, uz povijesne i biografske činjenice, razvija i odnost između ispitivača i ispitanika, odnos između žrtve i zločinca, njihovi osobni životi povezani su mučnim činom prekapanja po zločinima, a njihov odnos rat je dviju volja; Less mora dobiti priznanje za mnoštvo svjedočanstava prikupljenih za suđenje, a Eichmann ništa ne priznaje, iako zna da ga vjerojatno čeka smrtna kazna.

Film se većim dijelom temelji na knjizi 'Eichmann's Interrogated' (1983), u kojoj je zabilježeno 275 sati snimljenih za vrijeme ispitivanja. U filmu se na kraju čuje autentičan glas kapetana Avnera Lessa.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...