Sažetak

Sredinom 2000-ih Wall Street je rastao u svakom pogledu, s rekordnim dividendama, višemiljunskim godišnjim zaradama i rastućim poslovanjem s nekretninama. No, 2008. sve se to preko noći urušilo. Do jeseni američki monetarni sustav, nakon godina nepravilnog poslovanja, bio je u slobodnom padu zbog neisplativih hipotekarnih kredita te zelenaških zajmova koji su uzrokovali krizu.

Unatoč znakovima upozorenja, nitko nije vjerovao da su novčarske institucije u opasnosti. Dok se tržište sve više rušilo, postalo je očito da su banke prejake da bi propale te prijete stvaranju globalne krize kakvu svijet još nije vidio.

HBO Films predstavlja fascinantan pogled iza kulisa na nedavnu krizu koja je gotovo slomila američki bankovni sustav – i cijelo gospodarstvo te zemlje. 'Preveliki da propadnu' pruža intiman pogled na financijsku krizu Wall Streeta iz 2008., istražujući skrovite kutke moćnika koji su odlučivali o sudbini svjetskoga gospodarstva u samo par tjedana.

U središtu je filma tadašnji ministar financija Henry 'Hank' Paulson (William Hurt) dok surađuje s direktorom Savezne centralne banke Benom Bernankeom (Paul Giamatti) i predsjednikom Savezne banke New Yorka Timothyjem Geithnerom (Billy Crudup), zajedno sa službenicima Savezne centralne banke, članovima Kongresa te direktorima najvećih svjetskih korporacija (koji imaju neumjereno velike plaće) kako bi spasili ekonomiju SAD-a od propasti.

Film vješto objašnjava složene ekonomske pojmove i osobne sukobe financijskih tajkuna. 'Preveliki da propadnu' pravovremeni je podsjetnik da borba naše zemlje za ozdravljenjem gospodarstva još nije ni približno gotova.

Fotogalerija