Sažetak

'Parada' je film koji, vješto spajajući komediju i tragediju, priča o konstantnoj borbi između dva svijeta u današnjoj Srbiji, podijeljenoj između tradicionalista izrazito konzervativnog svjetonazora, koji su u većini, i liberala. Junaci filma su dvojica potpuno različitih muškaraca: mafijaš Limun (Nikola Kojo), vlasnik zaštitarske tvrtke, i homoseksualac Radmilo (Miloš Samoilov). Radmilo je u vezi s Mirkom (Goran Jevtić), i njih dvojica bili bi sretni da žive bilo gdje drugdje - osim u Srbiji. Radmilo i Mirko pokušavaju živjeti diskretno, no ipak, svakog ih dana zlostavlja homofobna većina.

Osim toga, Mirko je aktivist za prava homoseksualaca i sanja o tome da organizira prvi uspješni 'Pride' u Srbiji. Nacionalisti i neonacisti pripremaju masakr u slučaju da se parada održi, dok policija odbija osigurati sudionicima zaštitu. Tada na scenu stupa Limun koji, suprotno svim svojim uvjerenjima, a na nagovor svoje zaručnice Bise, pristaje da njegova tvrtka pruža zaštitu sudionicima gay parade. No njegovi zaposlenici odbijaju sudjelovati, pa Limun i Radmilo tada kreću na put po državama regije kako bi skupili 'čvrste momke' spremne na žestoku borbu...

Srđan Dragojević napravio je film koji će vas nasmijati i ganuti do suza, i definitivno nikog neće ostaviti ravnodušnim. Pripremite se da s junacima filma putujete kroz zemlje bivše Jugoslavije i uživate u smiješnim i dirljivim trenucima – izuzetan uspjeh u kinima potvrda je kako je uz ovaj film zajamčena urnebesna zabava!