Sažetak

Potaknuti primjerom serijala o Harryju Potteru, producenti 'Sumrak sage' odlučili su podijeliti ekranizaciju završne knjige serijala Stephenie Meyer, 'Praskozorje', u dva dijela. Nakon vrlo uspješnog prikazivanja u kinim krajem prošle godine, prvi dio 'Praskozorja' u travnju stiže u MAXtv videoteku.

Fanovi knjiga nestrpljivo su čekali i napokon dočekali vjenčanje mlade Belle Swan (Kristen Stewart) i vampira Edwarda Cullena (Robert Pattinson), a s obzirom na to koliko je ta scena ključna za cijeli serijal, ne iznenađuje da je redatelj Bill Condon tom događaju posvetio otprilike prvih pola sata filma.

Nakon te raskošne scene, novopečeni supružnici odlaze na medeni mjesec na maleni otok nedaleko od Rio de Janeira, gdje stiže drugi najiščekivaniji trenutak – prva bračna noć. Brže nego što je itko mogao i zamisliti, Bella zatrudni, no posljedice toga bi mogle biti smrtonosne, pa Edward i njegova obitelj grozničavo traže način da se izbjegne najgore...


Producenti serijala bili su vrlo ponosni kada se režije 'Praskozorja' prihvatio Bill Condon, poznat i kao uspješni scenarist – krajem devedesetih dobio je Oscara za film 'Bogovi i čudovišta', a bio je nominiran i za scenarij oskarovskog mjuzikla 'Chicago'.

Imajući na raspolaganju veći budžet u odnosu na prethodnike, te u svjetlu odluke da se ekranizacija knjige podijeli u dva dijela, Condon je, naravno, mogao još doslovnije pretočiti knjigu u film, na zadovoljstvo fanova priče o Belli i Edwardu – zadovoljstvo koje se jasno očituje u podatku da je prvi dio 'Praskozorja' u svjetskim kinima zaradio više od 700 milijuna dolara i uvrstio se na četvrto mjesto top-liste najgledanijih filmova prošle godine (u hrvatskim kinima je bio na drugom mjestu).

Preporučujemo da svakako pogledate 'skrivenu' scenu otprilike na sredini odjavne špice, koja najavljuje još veća uzbuđenja u drugom dijelu filma, koji u kina stiže krajem godine.

Fotogalerija