Sažetak

Inspiriran istinitim događajima, horor-triler 'Obred' prati Michaela Kovaka (Colin O’Donoghue), mladića iz sjemeništa poslanog u Vatikan na obuku egzorcizma unatoč njegovoj sumnjičavosti prema toj kontroverznoj praksi, ali i prema samoj vjeri.

No, nakon što započne učenje kod glasovitog oca Lucasa (Anthony Hopkins), koji je izvršio tisuće egzorcizama, Michaelove sumnje počinju se gubiti.

A kad postane uključen u uznemirujuć slučaj koji nadilazi čak i vještine oca Lucasa, Michael postaje svjedok fenomena kojeg znanost ne može objasniti, a kamoli kontrolirati − zla koje je toliko nasilno i zastrašujuće da stavi na kušnju sva Michaelova vjerovanja.

Režiser filma 'Obred' je Mikael Håfström ('1408'), a u filmu glume legendarni Anthony Hopkins, debitant na filmu Colin O’Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Rutger Hauer, te srpska glumica Marija Karan.

Ideja za film je nastala kada se Matt Baglio, reporter koji živi u Rimu, zapanjio čuvši 2007. najavu Vatikana o inicijativi povratka svećenstva egzorcizmu. Na desetak stranica je sastavio prijedlog za pisanje knjige koji je odmah zainteresirao producente.

Producent Beau Flynn objašnjava: 'Matt je čuo za otvaranje škole za egzorciste u Vatikanu, a ubrzo i upoznao američkog svećenika koji ju je pohađao. I tako je, umjesto članka, Matt odlučio napisati knjigu.' Rezultat je 'The Rite: The Making of a Modern Exorcist', kronika događaja koja je poslužila kao inspiracija za film.

Kritičari su pohvalili glumce na čelu s Anthonyjem Hopkinsom, te jezovitu atmosferu i upečatljivu fotografiju.

Fotogalerija