Sažetak

Pripremi ih! Uzbudi ih! Naoružaj ih! I tada ih pusti na naciste…

U proljeće 1944. godine, savezničke snage na teritoriju Velike Britanije pripremaju veliku europsku ofenzivu. Tvrdokorni bojnik američke vojske John Reisman (Lee Marvin) dobiva poseban zadatak – predvodit će skupinu vojnika u akciju eliminacije njemačkih časnika koji se trebaju okupiti u jednom dvorcu blizu Rennesa u Francuskoj.

Zadatak je iznimno opasan – zapravo, samoubilački – pa su Reismanu dodijeljeni iznimni vojnici: dvanaestorica okorjelih zatvorenika od kojih oni najmanje opasni služe kazne od 20 godina robije, dok su čak petorica osuđena na smrt. Sudjelovanje u ovom zadatku donijet će svakome tko preživi puno pomilovanje.

'Prljava dvanaestorica' počinju se pripremati za misiju u jednom strogo čuvanom logoru, gdje će bojnik Reisman morati pronaći način kako da skupina tako raznolikih likova počne funkcionirati kao tim, kako bi imali barem minimalne šanse da se vrate živi...

Legendarni film velikog redatelja Roberta Aldricha bio je jedan od najvećih hitova 1960-ih, a nominiran je za četiri Oscara.