Sažetak

Nagrađen sa četiri Oscara – za najbolji film, režiju, mušku glavnu ulogu (Colin Firth) i scenarij - 'Kraljev govor' nezaboravna je priča o jednom vrlo posebnom prijateljstvu.

Velika Britanija, između dva svjetska rata. Vojvoda od Yorka, Albert – najbližima znan kao Bertie (Colin Firth) - drugi je u redu nasljeđivanja krune svoga oca, kralja Georgea V (Michael Gambon), iza svoga brata Edwarda (Guy Pearce).

Bertie je od djetinjstva patio od govorne mane, koja mu je onemogućavala da drži javne govore. U nastojanju da se oslobodi te mane, Bertie je iskušao najrazličitije tretmane, ali nakon niza neuspjeha zaključio je da nema smisla dalje pokušavati.

Ipak, njegova supruga Elizabeth (Helena Bonham Carter) doznala je za Lionela Loguea (Geoffrey Rush), logopeda s osebujnim načinom terapije, te nagovorila Alberta da isproba Logueov tretman...

'Kraljev govor'
je uglavnom dobio zamjerke zbog iskrivljivanja povijesnih činjenica - u stvarnosti Churchill nije podržavao Georgea VI. nego Edwarda VIII., a George VI je davao snažnu podršku popustljivom Chamberlainu.

Ipak, kao film je dobio odlične kritike, a Colin Firth je osvojio brojne nagrade za glavnu ulogu te je napisano da je 'ostvario ulogu života'. Ugledni Roger Ebert je nazvao film 'vrhunskom povijesnom i snažnom osobnom dramom', a jedan od kritičara je zaključio da 'nakon 'Kraljevog govora' - ostajete bez riječi!

Fotogalerija