Sažetak

Snimljena prema popularnom knjiškom serijalu 'Pjesma leda i vatre', Georgea R.R. Martina, fantastična serija 'Igra prijestolja' kronika je epske borbe za vlast u velebnom i nasilnome fantastičnom kraljevstvu. Glumačku postavu čine Mark Addy, Sean Bean, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Michelle Fairley, Lena Headey, Kit Harington i Aidan Gillen.

Scenarij su napisali David Benioff, D. B. Weiss te sam Martin. Njih su trojica ujedno izvršni producenti serijala.

Radnja je smještena u mističnu zemlju Westeros i prati nevolje plemićke obitelji Stark. Nakon što otac obitelji Eddard (Sean Bean) postane novi kraljev namjesnik, obitelj biva uvučena u vrtlog dvorskih intriga i spletki. Zima stiže...

Podužem popisu glumaca posljednja se pridružila mlada britanska glumica Emilia Clarke, koja će utjeloviti princezu Daenerys Targaryen. Jason Momoa glumi njezina supruga Droga, vođu ratničkog naroda Dothraki koji živi u nepreglednim stepama iza slobodnih gradova.

Od ostalih glumačkih imena valja istaknuti Lenu Headey, koja će utjeloviti Cersei Lannister, Petera Dinklagea u ulozi Cerseina brata Tyriona, Nikolaja Costera-Waldaua kao Cerseina brata blizanca Jamieja, Seana Beana koji će utjeloviti plemića Neda Starka te Marka Addyja kao kralja Roberta.


Martinov nevjerojatni svijet mašte

Martin je 1991. počeo pisati ciklus 'Pjesme leda i vatre' sastavljen od sedam knjiga - 'Igra prijestolja' (1996), 'Sraz kraljeva' (1998), 'Oluja mačeva' (2000), 'Gozba vrana' (2005), 'Ples zmajeva', 'Vjetrovi zime' i 'San o proljeću'. Posljednje tri knjige još nisu napisane. Ovaj mu je serijal donio popularnost kod čitatelja fantastičnih romana diljem svijeta.

Već s prvom knjigom iz ciklusa, Martin je uspio na poharanom polju suvremene fantastike uzgojiti potpuno drukčiju sortu romana. Inspiriran srednjovjekovljem, posebno Ratom ruža i povijesnim romanom Sir Waltera Scotta 'Ivanhoe', Martin gradi do sada neviđeni svijet mašte, smještajući radnju u Sedam kraljevina Westerosa. Kompleksna, monumentalna i zastrašujuća priča prati paralelne sudbine glavnih likova, kojih u ovoj knjizi ima više nego što većina drugih ima sporednih.

Za one koji nisu čitali knjigu, evo kratkog sažetka. Eddard Stark danas je knez Sjevera i vladar Oštrozimlja, no prije petnaest godina, kao mladić, svoj je mač stavio u službu Roberta Baratheona, brata po oružju i nesuđenog muža njegove mlađe sestre Lyanne. Kada su Lyanna i Eddardov stariji brat Brandon pogubljeni po naredbi ludoga kralja Aerysa II., dvojica tek stasalih mladih plemića podignula su ustanak, koji je prerastao u najkrvaviji građanski rat što ga je Sedam kraljevstva ikada dotad vidjelo.

Robert Baratheon sada sjedi kao kralj na samotnom Željeznom prijestolju, okružen ljudima kojima ne može vjerovati, njegova jedina prilika da nastavi sa svojim bezbrižnim životom jest da nagovori Eddarda da napusti svoj zamak Oštrozimlje i krene s njim na dvor u kraljev grudobran kao namjesnik, njegova desna ruka i upravitelj Sedam kraljevina.

Rastrgan između obveze prema starom suborcu, prijatelju, kralju i ljubavi prema svojoj brojnoj obitelji, Eddard će, kao uvijek kad su u pitanju dužnost i čast imena Stark, izabrati opasniji put…

George R. R. Martin dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoje kratke pripovijetke. Ciklus 'Pjesme leda i vatre', prema općem sudu kritičara i publike, najbolje je od svega što je suvremena fantastika, od Tolkiena naovamo, uspjela ponuditi.

Fotogalerija