Sažetak

Jack (George Clooney) vrhunski je plaćeni ubojica kojeg nepoznati protivnici žele eliminirati po svaku cijenu.

Zaključivši da je došlo vrijeme da se definitivno povuče iz tog posla, Jack pristaje izvršiti još jedan zadatak te odlazi u jedno malo mjesto u Italiji, gdje čeka upute svoga poslodavca. Tokom čekanja sprijateljuje se s mjesnim svećenikom, te započinje vezu s prelijepom Clarom (Violante Placido).

Međutim, njegov mir neće dugo trajati, jer ubrzo primijeti da ga prate ljudi koji ga žele ubiti. Započinje igra mačke i miša, u kojoj Jack više nije siguran može li u ikoga imati povjerenja.

Film je režirao iskusni fotograf i redatelj biografske 'Kontrole' Anton Corbijn, a scenarij je adaptacija romana Martina Boota iz 1990. Ponukan velikim uspjehom 'Kontrole', Corbijn je namjerno tražio neki potpuno različit projekt. Izjavio je: 'Počeo sam iščitavati scenarije trilera i zainteresirala me tema o osamljeniku koji nastoji pronaći iskupljenje grijeha, zaintrigirala me napetost i romansa. No, uvidio sam ne samo napetost nego i promišljenost cijele priče. Izgled, priča i moralna potka filma oduvijek su me privlačili u vesternima. Iako 'Amerikanac' nije vestern, struktuiran je poput tog žanra. Stranac dolazi u mali grad i povezuje se s grupom ljudi, no prošlost ga sustiže.'

Fotogalerija