Sažetak

Prvi dio Soderberghove biografije Che Guevare priča je o uspješnoj revoluciji karizmatičnog lidera Chea (Benicio Del Tero).

Godine 1956., Ernesto 'Che' Guevara (Benicio Del Toro) pripadnik je skupine kubanskih egzilanata, predvođenih Fidelom Castrom (Demián), koji se iz Meksika uspiju potajno prebaciti na Kubu, gdje započinju organizaciju pokreta otpora protiv diktatora Fulgencia Batistute...

S dva filma epskog trajanja i s kontroverznim protagonistom Soderbergh nije mogao računati na komercijalni uspjeh u Hollywoodu, ali je zato dobio brojne pohvale kritike. Ebert je pogledao film u integralnom izdanju, pa ga je čak stavio na listu najboljih filmova 2008. te je za to 4-satnu verziju filma rekao da 'uopće nije dosadna'. Izjavio je da film ne pokazuje toliko Cheovu osobnost, već njegovu volju, pa je i epska duljina filma 'vježba istrajnosti'.

Još neki kritičari su hvalili film i pisali da je 'Soderbergh napravio dva skoro pa savršena ratna filma, više nalik trilogiji 'Gospodara prstenova' nego 'Zelenim beretkama''. Neki hrvatski recenzenti su filmu zamjerili da sliči jugoslavenskim partizanskim spektaklima, no to će nekima zvučati i kao prava preporuka.

Fotogalerija