Navigation Content
Vod smrti

Platoon

Charlie Sheen u kultnoj ratnoj drami Olivera Stonea o mladim vojacima u paklu Vijetnamskog rata

INFO

Redatelj Oliver Stone

GlumciTom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker

Sažetak

Američki filmski redatelj Oliver Stone sudjelovao je u Vijetnamskom ratu i dobio odličja za hrabrost. Ovaj film opisuje doživljaje manje vojne postrojbe u ratu za koji Stone drži da je bio velika američka pogreška.

Zbivanja pratimo kroz neku vrstu "dnevničke" ispovijedi mladog dobrovoljca (C. Sheen) koji će tek na licu mjesta shvatiti koliko je njegov idealizam bio naivan i koliko je rat strašan. Kako se nižu okršaji, tako se mladi vojnik suočava s naličjem rata - drogom koju vojnici uživaju i bezrazložnim nasiljem nad civilnim stanovništvom.

Te 1967. rat je blizu kambodžanske granice poprimio apokaliptične dimenzije. Mladić je rastrgan između utjecaja dvojice nižih časnika, hladnog i okrutnog profesionalca (T. Berenger) i "humanista" (W. Dafoe), onoliko koliko se to u ratu uopće može biti.

I zbog hiperrealizma kojim je prikazan, ali i zbog snažne osude rata, film je dobio četiri Oscara: za najbolji film, režiju, zvuk i montažu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...