Navigation Content

Van Goghovim stopama

Van Goghovim stopama

Sur les pas de Vincent van Gogh

Jedinstven uvid u intimni svijet Vincenta van Gogha tijekom posljednje tri godine njegova života

INFO

Sažetak

Autorica filma otkriva nam intimni svijet Vincenta van Gogha tijekom posljednje tri godine njegova života proučavajući njegova pisma bratu Théu te prikazujući mjesto u kojem je živio.

Došavši u Arles, Vincent ga je usporedio s Japanom: "Selo mi se čini jednako lijepim kao Japan, zbog prozračne atmosfere i efekta veselih boja." Bilo je to euforično razdoblje u njegovu životu. Oduševila ga je bujna, šarena priroda. To je bilo i jedno od njegovih najplodnijih slikarskih razdoblja. Želio je osnovati slikarski atelje na jugu i dovesti svoje prijatelje u njega. Uspio je nagovoriti Gauguina koji mu se pridružio. Zbog njihovih je strastvenih karaktera prijateljstvo bilo kratka vijeka i Vincenta je duboko pogodio njihov rastanak.

Pratimo ga u Saint-Rémy-de-Provenceu, u bolnici Saint-Paul-de-Mausole, u kojoj se liječio. Ondje je proživio razdoblje otuđenosti i očaja. Slikao je slavne perunike, čemprese i zvjezdanu noć u Saint-Rémyju. "Sada iznad svega želim slikati zvjezdano nebo. Često mi se čini da je noć još bogatija bojama nego dan, šarenima i ljubičastima, intenzivnim plavima i zelenima. Kad malo bolje pogledaš, vidjet ćeš da su neke zvijezde boje limuna, druge su boje plamena, ružičaste, zelene, plave, boje potočnice..."

Van Gogh se ubio 27. srpnja 1890. usred polja žita. Njegova nam pisma otkrivaju njegov svakodnevni život, dojmove o njegovu okruženju te misli o umjetnosti.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...