Navigation Content

Pakleni toranj

Pakleni toranj

The Towering Inferno

Vrhunska glumačka imena u iznimno atraktivnom filmu katastrofe impresivnih vizualnih efekata

INFO

RedateljJohn Guillermin

GlumciSteve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway, William Holden, Fred Astaire, Richard Chamberlain

Sažetak

Usred San Francisca upravo je sagrađena najviša građevina na svijetu, kolosalni neboder poslovno-stambene namjene. Njegov je projektant Doug Roberts (P. Newman), arhitekt koji se vratio s putovanja kako bi prisustvovao svečanosti u povodu otvaranja.

Sazna kako su u električnim instalacijama korišteni nepropisni materijali zbog kojih bi moglo doći do požara. On traži odgovor od vlasnika zgrade Duncana (W. Holden), no ovaj krivicu svaljuje na svoga zeta.

Prije početka svečanog otvaranja već je došlo do kratkog spoja te u nekim prostorijama počinju izbijati požari. Nedugo nakon brojnih gostiju u neboder stižu i vatrogasne postrojbe na čelu sa šefom O'Hallorhanom (S. McQueen).

Požar je razbuktao i vatrogasci ga usprkos nadljudskim naporima ne mogu kontrolirati. Vatrena se stihija širi prema vrhu zgrade gdje tristotinjak gostiju uživa ništa ne sluteći...

Pokušavajući osmisliti recept za film katastrofe koji će postići zadovoljavajuće rezultate na kinoblagajnama, holivudski su moćnici napravili svojevrstan kompromis. Naime, dvije su velike filmske kompanije otkupile prava na ekranizaciju dviju knjiga slične tematike - 'The Tower' i 'The Glass Inferno'. Kako bi izbjegli riskantno natjecanje, Warner Brothers i 20th Century Fox odlučili su pretočiti sadržaje u jedan scenarij te podijeliti troškove produkcije i podjednako profitirati. Scenarist Silliphant osmislio je kombinaciju događaja i likova iz pisanih predložaka i adekvatno ju nazvao 'Pakleni toranj'.

Redatelj je bio iskusni Britanac John Guillermin, no vodeću je riječ na setu imao takozvani majstor katastrofe, producent Irwin Allen, zadužen ujedno i za režiju akcijskih sekvenci. Poučen pozitivnim iskustvima i zavidnim uspjehom 'Posejdonove avanture', svog prethodnog projekta u kojem se pozabavio havarijom velikog putničkog broda, Allen je za 'Pakleni toranj' odlučio ponovno angažirati vrhunska glumačka imena, a bogat budžet uglavnom potrošiti na impresivne vizualne efekte.

U glavnim su ulogama izvrsni S. McQueen i P. Newman, a u sporednim nastupaju lijepa F. Dunaway te slavni W. Holden i F. Astaire, kojima godine nimalo nisu narušile glumačku privlačnost. Iako film u mnogočemu pokazuje svoju starost, mora se priznati da se efekti i danas doimlju realistično što, uz vatrenu glazbu slavnog Johna Williamsa, uvelike pridonosi osjećajima iščekivanja i napetosti. Uz izvrsnu zaradu status klasika omogućile su mu i brojne nagrade među kojima su tri Oscara (kamera, montaža, glazba), dvije BAFTA-e (glazba, Astaireova epizoda), dva Zlatna globusa (Astaireova epizoda, obećavajući nastup Susan Flannery) i mnoge druge.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...