Komedija potvrđenog autora prvijenca 'Kako je počeo rat na mom otoku' Vinka Brešana, rađena u tandemu s ocem Ivom Brešanom, prema povijesti se odnosi s neobičnom kombinacijom podsmijeha i nostalgije. Tu će sebe pronaći i oni koji prema određenim razdobljima hrvatske povijesti imaju sasvim različito mišljenje.

Radnja je smještena na mali usamljeni dalmatinski otok, gdje grupa staraca, svi bivši članovi SUBNOR-a, prisustvujući sprovodu svojega kolege, ugledaju nešto što ih je sve prestravilo i zateklo s izrazima iznenađenja i užasa na licu. Starci nakon sprovoda ni s kim iz mjesta ne komuniciraju. Glasine govore da se na otoku pojavio vampir.

Stipan, mladi policajac na službi u Splitu, dobiva zadatak istražiti o čemu se radi i umiriti otočane. Glasine u mjestu također govore da se čudne pojave zbivaju oko stare hrvatske gradine iz srednjeg vijeka, gdje je klinika za duševne bolesnike i da je tamo viđen duh Josipa Broza Tita.

Noću u preuređenom hotelu bivši komesar Marinko drži konspirativni sastanak sa svojim starim drugovima, uvjerava ih da je Tito živ i zarobljen na otoku, a na mjestu gdje je 'Titov duh' zadnji put viđen nađeno je nekoliko ordena i jedna kubanska cigara...

Film Vinka Brešana 'Maršal' u Hrvatskoj je vidjelo više od 100.000 gledatelja, nagrađen je na Pulskom festivalu 2000. godine Velikom zlatnom arenom, dobio je devet međunarodnih nagrada među kojima su i nagrade s festivala A kategorije u Berlinu i Karlovym Varyma.