Navigation Content

Smrt Mars rovera

Smrt Mars rovera

Death of a Mars Rover

Može li NASA spasiti robota zarobljenog u pijesku Marsa ili se bliži njegov kraj?

INFO

Sažetak

Jedan od dvaju rovera na Marsu, Spirit, možda proživljava svoje posljednje dane. Poslani na Mars na 90-dnevnu misiju, više od pet godina poslije roveri Spirit i Opportunity i dalje su istraživali, penjući se po planinama i zidovima kratera, premašivši sva očekivanja o tome koliko će dugo izdržati. NASA-ini istraživači sada možda imaju odgovor na presudno pitanje za jednoga od dvojice robota istraživača.

Spirit je zaglavio u marsovskom pijesku. Svi mogući očajnički pokušaji da ga se izbavi nisu uspjeli. Možda je ovo kraj za Spirit. Budući da se ne može pomaknuti kako bi napunio svoje solarne akumulatore za suncem škrtu zimu na Marsu, Spirit bi mogao upasti u hibernaciju iz koje se neće moći probuditi jer nema dovoljno energije.

Inženjerima je preostalo još nekoliko trikova koje mogu pokušati, ali imaju sve manje vremena. NASA nije sigurna hoće li uspjeti spasiti Spirit.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...