Navigation Content

Oko špijuna

Oko špijuna

Eye of the Beholder

Ewan McGregor u trileru o tajnom agentu koji svjedoči ubojstvu koje počini tajanstvena žena, no umjesto da je uhiti, on je počinje opsesivno pratiti

INFO

RedateljStephan Elliott

Glumci Ewan McGregor, Ashley Judd, Patrick Bergin, Geneviève Bujold, k.d. lang, Jason Priestley

Sažetak

Tajni agent Eye (Ewan McGregor) dobiva zadatak pratiti rastrošnog sina poznatog političara koji troši velike svote novca na svoju ljubavnicu (Ashley Judd). Naizgled jednostavan zadatak naglo se zakomplicira kad ta djevojka jedne večeri okrutno ubije svoga ljubavnika.

Agent je ubojstvo vidio, no nešto ga je spriječilo da uhiti djevojku. On je u prošlosti doživio traumu kad ga je bez objašnjenja napustila žena i odvela kćer. Od tada rijetko komunicira i s kim, osim s ljudima iz agencije. U ovoj djevojci ima nešto što u njemu budi sjećanja. On je stoga počinje opsesivno pratiti diljem Amerike, pokušavajući shvatiti motive zbog kojih ubija muškarce.

Kako vrijeme ide, djevojka ostavlja sve duži trag ubijenih muškaraca iza sebe, no Oko se svaki put pobrine da na mjestu zločina ne ostane trag koji bi policiji odao ubojicu. On se više ne javlja svojoj agenciji, a život mu se svodi na ulogu zaštitnika tajanstvene djevojke...

Činjenica da je Eye of the Beholder sniman u koprodukciji triju zemalja i još više produkcijskih kuća odmah upućuje na to da ovdje nije riječ o uobičajenoj holivudskoj trilerskoj konfekciji. Književni predložak, istoimeni roman Marca Behma, nudi prilično nekonvencionalnu priču, a redatelj i scenarist Stephan Elliott (Priscilla, kraljica pustinje) odlučio je tu nekonvencionalnost u potpunosti, pa čak i još naglašenije, prenijeti na ekran.

Film je stoga i u sadržajnom i u formalnom smislu neobično ostvarenje u kojem prvenstveno do izražaja dolazi Elliottov inventivan stil režiranja, koji rezultira tajnovitom i mračnom atmosferom te potencira depresivno ozračje u kojem se likovi nalaze. Njegovi su kadrovi detaljno postavljeni pa gledatelj čest puno više informacija dobiva slikom nego govorom ili interakcijom likova (koja je u filmu ionako vrlo rijetka). Na to se nadovezuju još dva upadljiva aspekta ovoga filma.

Prvi je izvrsna gluma; najviše pohvala tu zaslužuje vodeći par, Ewan McGregor (Trainspotting, Moulin Rouge) i Ashley Judd (Kolekcionar, Vrijeme ubijanja), oboje iznimno talentirani i prilagodljivi glumci, sposobni portretirati raznolike profile likova, ali i Jason Priestley (Brandon iz serije Beverly Hills 90210) koji je vrlo upečatljivo odigrao zanimljivu i s njegovim imidžom gotovo nespojivu ulogu nasilnog provincijalca.

Drugi je aspekt scenarij koji prilično šturo objašnjava zbivanja na ekranu i rijetko obrazlaže postupke likova, pa iznoseći razne motive tjera gledatelja da sam izvede zaključke. Radi se, dakle, o filmu koji pruža privlačan vizualni doživljaj, ali isto tako zahtijeva pažljivu suradnju gledatelja kroz čitavo trajanje. Elliottova je režija 2000. godine nagrađena Srebrnim gavranom na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Bruxellesu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...