Navigation Content
Prijezir

Le mépris

Brigitte Bardot u psihološkoj drami Jean-Luca Godarda o kreativnim i praktičnim poteškoćama koje često prate snimanje filmova

INFO

RedateljJean-Luc Godard

GlumciBrigitte Bardot, Fritz Lang, Jack Palance, Giorgia Moll, Michel Piccoli

Sažetak

Ugledni njemački redatelj Fritz Lang (Fritz Lang osobno) na talijanskom otoku i mondenom ljetovalištu Capriju snima film o pustolovinama starogrčkog mitološkog junaka Odiseja.

Međutim, snimanje filma prate nesuglasice između njega i američkog producenta Jeremyja Prokoscha (Jack Palance). I dok Lang želi umjetničko ostvarenje lišeno podilaženja gledateljima, Prokosch nastoji realizirati komercijalno uspješan film za što širu publiku. Stoga angažira mladog scenarista Paula Javala (Michel Piccoli) ne bi li prepravio postojeći scenarij.

Paul na snimanje stigne sa svojom lijepom suprugom Camille (Brigitte Bardot), nekadašnjom daktilografkinjom, koja kraj svog nesigurnog muža žudi za istinskom prisnošću i bračnim zajedništvom.

Kako bi se dodvorio beskrupuloznom Prokoschu i zadržao unosan angažman, Paul odluči pomoću Camille šarmirati neugodnog producenta...

Jean-Luc Godard (Do posljednjeg daha, Živjeti svoj život, Alphaville) jedan od najutjecajnijih francuskih sineasta 20. stoljeća i najpoznatijih zagovornika filmske estetike novog vala koja je uvelike izmijenila francusku kinematografiju na prijelazu iz pedesetih u šezdesete, u svojim je filmovima nerijetko progovarao o mukotrpnom procesu rada na realizaciji filma.

Premda je upravo ovaj film smatran najkonvencionalnijim naslovom u njegovoj karijeri, on je ogledni primjer raskida s tradicionalizmom u filmskoj umjetnosti. Intelektualno poticajna i emotivno eksplicitna, Godarodva je drama i niska sjajnih glumačkih nastupa, posebice B. Bardot (Un acte d'amour, Le Repos du Guerrier) koja je interpretirajući glavnu junakinju Camille ostvarila jednu od svojih najboljih uloga u karijeri. Partneri su joj izvrsni M. Piccoli (Salto nel vuoto, Une étrange affaire) u ulozi njezina supruga, te oskarovac J. Palance (City Slickers, Shane) kao pomalo karikaturalni producent Prokosch.

Posebna je atrakcija filma pojavljivanje velikog njemačkog redatelja Fritza Langa koji nastupa pod vlastitim imenom, kao i samog J-L. Godarda u maloj ulozi Langova asistenta.

Ovom psihološkom dramom Godard je uspio dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama. Radi se i o uspjeloj paraboli o čovjekovom neprestanom iščekivanju boljitka pri čemu mitološki odnos Odiseja i Penelope u filmu personificiraju likovi M. Piccolija i B. Bardot.

Slikom očaravajuć (snimatelj Raoul Coutard), osobito u visokoestetiziranim kadrovima golog tijela B. Bardot i bajkovitim vizurama Caprija, a glazbom iznimno opijajuć (skladatelj Georges Delarue), Godardov je film, inače snimljen u sinemaskopu, pravi umjetnički doživljaj i zasigurno jedan od najkomunikativnijih autorovih filmova uopće.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...