Navigation Content
Bez daha

Breathless

Tajne, laži i strasti kovitlaju se u glamuroznom i elegantnom svijetu ranih šezdesetih godina 20. stoljeća

INFO

GlumciJack Davenport, Natasha Little, Catherine Steadman, Oliver Chris, Zoe Boyle, Shaun Dingwall

Sažetak

Britanija je na pragu revolucije u 60-ima: seks, droge i Rolling Stonesi tek će se dogoditi. Ali u tome trenutku, 1961., još vladaju stari odnosi snaga, a etiketa nameće pravila ravna onima iz doba Jane Austen.

Breathless pripovijeda o svijetu prije kontracepcijske pilule i prije legalizacije pobačaja. Iako je riječ o povijesnoj drami, ona svoje povijesno ruho nosi lepršavo.

Utemeljena na životima skupine liječnika i medicinskih sestara, Breathless zaranja u začarano doba. Rezistencija na antibiotike dogodit će se tek za pola stoljeća, sve blista, žene se prelijepo odijevaju, a muškarci su, pretežno, naočiti.

Postoje dvije odvojene klase: liječnici gore (doslovno i preneseno) i medicinske sestre dolje. Sve i svatko ima svoje mjesto. Medicinskim sestrama životni je cilj udati se za šarmantne liječnike i postati vjerne žene koje će kod kuće čekati marljive muževe. Tako je bar u teoriji jer ispod površine vrije skrivena frustracija: laži, prijevare i tajne koje peku savjest.

Otto (Jack Davenport) i Elizabeth (Natasha Little) na čelu su te skupine i o svom braku skrivaju tajnu koja bi im mogla razoriti život.

Angela (Catherine Steadman) i Jean (Zoe Boyle) skrivaju da su sestre koje se karakterom razlikuju kao nebo i zemlja, ali u dubini duše čvrsto su povezane, bore se da održe privid i skrivaju "sramotnu" istinu o oboljelom ocu Montyju i zagonetku Angelinog nestalog muža.

Richarda (Oliver Chris) društvene konvencije prisile da se oženi sa zanosnom Jean koja i ne sluti u što se upustila.

Odnos Lily (Joanna Page) i Charlieja (Shaun Dingwall) naoko je daleko idiličniji, ali kako se radnja raspleće, dijete koje bi upotpunilo njihov svijet nikako da stigne.

U bolnici je Otto izvanredno sposoban i svi mu se dive. Jedan od onih karizmatičnih kirurških velikana, autoritet stapa sa šarmom, dok se Charlie, njegov anesteziolog, ubraja među optimiste koji su vječno na mukama, a Richard je mladi i opasno ambiciozni pretendent.

Svojim pacijentima i medicinskim sestrama ti su muškarci bogovi. Rade na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo gdje se očitavaju posljedice restriktivnih konvencija i seksa. Poprište je to stvarnih moralnih dilema, oštro zacrtanih zakonskih granica i posve drugih pravila za neke druge ljude...

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...