Navigation Content
Trag pume

Track of the Cat

Robert Mitchum u izvrsnoj vestern-drami glasovitog Williama A. Wellmana, adaptaciji romana Waltera Van Tilburga Clarka

INFO

RedateljWilliam A. Wellman

GlumciRobert Mitchum, Teresa Wright, Diana Lynn, Tab Hunter, Beulah Bondi, William Hopper

Sažetak

Kad ga u rano zimsko jutro otac (Philip Tonge) probudi s viješću da je golema pantera opet napala njihovu stoku, Curt Bridges (Robert Mitchum) zaključi da je kucnuo čas da se on i njegova braća pobrinu za opasnu zvijer.

Curt je po godinama srednji od trojice sinova vrlo posesivne i religiozne majke (Beulah Bondi), koja uz njega pod strogim nadzorom drži najstarijeg sina Arthura (William Hopper) i najmlađeg Harolda (Tab Hunter), kao i kćer Grace (Teresa Wright).

Dok je Arthur zbog mira u kući spreman pretrpjeti majčine napade, Harold se pod utjecajem svoje djevojke Gwen Williams (Diana Lynn) ponekad usudi i suprotstaviti majci. Prema njoj je najgrublja Grace, nesretna žena koja ne može prežaliti što u mlađim godinama nije pobjegla od kuće i udala se.

Uz oca koji bijeg od supruge i nesređenih obiteljskih odnosa neprestano traži u alkoholu, jedini koji se uspijeva nositi s majčinim hirovima je Curt, svojeglav i grub momak donekle sadističkih sklonosti. Na obiteljskom imanju živi i stari Indijanac Joe Sam (Carl 'Alfalfa' Switzer), šutljiv čovjek koji stoički podnosi Curtova iživljavanja.

Kad Arthur odluči krenuti u potragu za pumom, među članove obitelji Bridges to će unijeti dodatne napetosti i trzavice...

Realizirana u suprodukciji tvrtke Batjac legendarnog Johna Waynea (Poštanska kočija, Rio Bravo), izvrsna vestern-drama glasovitog Williama A. Wellmana (Krila, Državni neprijatelj, Eskadrila Lafayette), dobitnika Oscara za "Zvijezda je rođena" i jednog od najvažnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda, uspjela je adaptacija romana Waltera Van Tilburga Clarka.

Riječ je o netipičnom ostvarenju u okviru žanra vesterna, prilično komornoj i vrlo mračnoj obiteljskoj drami koja temom i ugođajem podsjeća na neka djela Tennesseeja Williamsa (Mačka na vrućem limenom krovu), te u kojoj je primjetan utjecaj indijanskog folklora i pesimizma Edgara Allana Poea. Osobitu vrijednost filmu daje namjerno izblijeđen i na primarne boje sveden kolorit, što fotografiji Williama H. Clothiera (Eskadrila Lafayette, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea) ponekad daje ugođaj crno-bijelog filma.

U glavnoj ulozi nastupa R. Mitchum (Rijeka bez povratka, Noć lovca, Rt straha, Najduži dan, El Dorado, Ryanova kći, serija Rat i sjećanja), jedan od najslavnijih glumaca klasičnog Hollywooda, a njegovi su partneri oskarovka T. Wright (Male lisice, Gospođica Miniver, Najbolje godine naših života), B. Bondi (Južnjak, Divan život) i Tab Hunter (Povratak na otok s blagom, Život i doba suca Roya Beana). Filmska glazba je djelo čak sedam puta za Oscara nominiranog Roya Webba (Ljudi mačke, Ozloglašena, Oženih se vješticom, Marty).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...