Navigation Content
Trapez

Trapeze

Burt Lancaster, Tony Curtis i Gina Lollobrigida u izvrsnom filmu o ljubavnom trokutu troje cirkuskih umjetnika

INFO

RedateljCarol Reed

GlumciBurt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado, Thomas Gomez, Johnny Puleo

Sažetak

Jedini put kad je gotovo uspio na trapezu napraviti ozloglašeni trostruki salto, Mike Ribble (Burt Lancaster) je iskliznuo iz ruku svoga hvatača i sa sigurnosne mreže pao na pod, teško ozlijedivši nogu i prekinuvši tako inače vrlo uspješnu karijeru.

Ambiciozni mladi akrobat Tino Orsini (Tony Curtis) pronađe Ribblea u jednom pariškom cirkusu i zamoli ga da ga nauči svemu što zna. Rezignirani Ribble isprva naprasito odbije, no predomisli se kad pomisli da bi Orsini mogao nastaviti tamo gdje je on stao. Par tada počne trenirati i pripremati se za najveći pothvat, u kojem bi Orsini napravio trostruki salto.

Po nalogu vlasnika cirkusa, njihovom se nastupu pridruži i prekrasna Lola (Gina Lollobrigida). Ribblea to razbjesni jer ne želi treću osobu u nastupu, no Orsini je očaran Lolom i navija za njezin ostanak.

Lola i Orsini počnu izlaziti, no ona je zaljubljena u Ribblea i ne može to prikriti. Ribble to pokuša iskoristiti da posvađa mladi par i otjera Lolu iz cirkusa...

Iako je i u nekim prijašnjim hitovima demonstrirao zadivljujuće fizičke sposobnosti (The Flame and the Arrow, The Crimson Pirate), legendarni glumac Burt Lancaster svoje je cirkusko iskustvo i akrobatsko umijeće najprikladnije iskoristio upravo na snimanju ovog filma, velikog holivudskog hita. Radnja se vrti oko ljubavnog trokuta troje cirkuskih umjetnika, a temelji se na knjizi The Killing Frost autora Maxa Cattoa.

Inače tragična i turobna priča u adaptacijskom je tretmanu slavnih scenarista Jamesa R. Webba (dobitnik Oscara za How the West Was Won) i Liama O'Briena (nominiran za Oscara za film Here Comes the Groom) pretvorena u romantičnu dramu nešto laganijih tonova, u kojoj napetost ne proizlazi toliko iz ljubavnog konteksta, koliko iz izvrsno realiziranih akrobatskih prizora.

Ugledan redatelj Carol Reed (Treći čovjek, Oliver!) ovdje je opet surađivao s virtuoznim snimateljem Robertom Kraskerom (dobitnik Oscara za fotografiju na Trećem čovjeku) te je adekvatno iskoristio mogućnosti tehnike filma u boji, stvorivši tako izrazito slikovit i atmosferičan film u kojem neke scene, poput uvodne koja prikazuje sudbonosni trostruki salto glavnog lika, uistinu oduzimaju dah.

Uz uobičajeno izvrsnog Lancastera, iz glumačke ekipe valja izdvojiti talijansku ljepoticu Ginu Lollobrigidu, u jednom od njezinih prvih holivudskih nastupa, te Tonyja Curtisa (Neki to vole vruće) kojemu je ovaj film znatno ubrzao put do uspjeha. Za svoj rad na filmu "Trapez", Carol Reed je bio nominiran za nagradu Američkog redateljskog udruženja.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...