Navigation Content

Stari Egipat: Blaga doline Nila

Stari Egipat: Blaga doline Nila

La vallée du Nil

Upoznajemo blaga jedne od najznamenitijih civilizacija u povijesti svijeta

INFO

Sažetak

Gotovo tri tisućljeća dolina Nila dom je jedne od najznamenitijih civilizacija u povijesti svijeta. Izum pisanog jezika - nastalog na temelju slikovnog pisma, hijeroglifa, nedugo nakon pojave klinastog pisma u Mezopotamiji 3300. g. pr. Kr. - obilježio je napredak s kojim je čovječanstvo izašlo iz razdoblja prapovijesti.

Faraonski Egipat razvijao se velikom brzinom, dostigavši zlatno doba u 8. st. pr. Kr. Iza njega je ostao monumentalan doprinos svjetskoj baštini. Od svih veličanstvenih dostignuća koje su ostavili stari Egipćani, tri velike piramide u Gizi najdojmljiviji su i najreprezentativniji ostaci ove drevne civilizacije.

Asuan je također poznat po velikoj palači, danas hotelu Old Cataract, izgrađenoj 1899. Palača je postala slavna 1978. kad je odabrana kao mjesto za ekranizaciju vrlo uspješnog romana Agathe Christie, Smrt na Nilu. S terasastih se vrtova palače pruža prekrasan pogled na felucce koje plešu na vodama Nila.

U Luxoru, glavnom gradu Gornjeg Egipta, i području oko njega nalaze se mnogobrojna iznimna mjesta koja svakako treba posjetiti: hram Karnak, kompleks sakralnih građevina, jedan od najvećih hramova u Egiptu i Tebanska nekropola.

Hram Karnak u sjevernom dijelu grada golemo je arheološko nalazište, na kojemu je iskopan velik broj hramova. Na suprotnoj strani rijeke Nil nalaze se Tebanska nekropola, Dolina kraljeva i Dolina kraljica, sveta mjesta ukopa faraona Novog Carstva.

Sjeverno od Memnonovih kolosa nalazi se Ramezej, pogrebni hram Ramzesa II. Duž cijele doline Nila nižu se hramovi, od kojih su neki među najslavnijim znamenitostima Egipta: primjerice Kom Ombo, ili Edfu, jedan od najbolje očuvanih starih gradova u Egiptu, koji odiše pravim duhom svakodnevnog života nekadašnjih svećenika.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...