Navigation Content

Pompeji: Tajna osoba zamrznutih u vremenu

Pompeji: Tajna osoba zamrznutih u vremenu

Pompeii: The Mystery of the People Frozen in Time

Saznajemo kako su tijela stanovnika Pompeja nakon erupcije Vezuva ostala savršeno očuvana onako kako ih je smrt zatekla

INFO

Sažetak

Što se dogodilo stanovnicima Pompeja u trenutku erupcije vulkana Vezuva? To je pitanje zaokupljalo ljude od prvih iskapanja grada 1860-ih.

Giuseppe Fiorelli primijetio je u sloju pepela raštrkane šupljine. Shvatio je da su nastale na mjestima na kojima su istrunula tijela koja su bila okovana pepelom. Ispunjavanje tih prostora gipsom razotkrilo je oblike žrtava Vezuva, zaleđenih u vremenu u neobičnim živim pozama.

Ti sadreni odljevi razotkrivaju vrlo osobne priče žrtava. Djevojka u ruci steže svoju najdragocjeniju hamajliju. Čovjek, njegova žena i dvoje djece skutreni ispod stubišta. Atletičar navlači ogrtač preko usta. Njihovi zadnji trenuci žvota uhvaćeni su tako savršeno - nigdje drugdje žrtve prirodne katastrofe nisu tako očuvane.

Služeći se forenzičkom tehnikom 21. stoljeća, ovaj film otkriva jedinstveni niz okolnosti koje su dovele do te nevjerojatne očuvanosti. Vodeći vulkanolozi, arheolozi i forenzičari sastavljaju mozaik tog nesvakidašnjeg misterija.

Kombinacijom istrage na licu mjesta, praktičnih eksperimenata i rekonstruirane dramatike oživljavaju se dirljive pojedinosti posljednjih trenutaka života žrtava. Računalna grafika visoke kvalitete pokazuje nepojmljivu žestinu erupcije Vezuva i prvi put na vidjelo izlaze lica žrtava otkrivena pomoću tehnologije rekonstrukcije lica.

Jeste li znali?
Rimski grad Herkulanej također je bio pogođen erupcijom, ali umjesto kao odljevi tijela koji su pronađeni u Pompejima, žrtve u Herkulaneju očuvane su kao kosturi.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...