Vijetnam 1975. godine, neposredno nakon završetka dugog i krvavog rata. Među ljudima koji pokušavaju napustiti zemlju su i tamnoputi američki časnik (R. Shukor Kader), njegova supruga Vijetnamka (Lina Chua) i njihov malodobni sin Son (Daniel Guyant).

Nakon što zbog neposjedovanja američkih dokumenata majka i Son budu spriječeni u odlasku, dječaka jednog dana pri povratku iz škole na ulici Saigona pokupe pripadnici vijetnamske vojske.

Kad ubrzo dospije među siročad, malodobne skitnice i delinkvente, Son će zajedno s 80-ak svojih vršnjaka i mlađe djece kamionima biti prebačen u logor za preodgoj i rehabilitaciju blizu granice s Kambodžom, gdje će biti podvrgnut stezi, vojnoj obuci i učenju o revoluciji.

Iako zna da se svi pokušaji bijega kažnjavaju zatočeništvom u tzv. "tigrovom kavezu", psihofizičkom torturom izmučen Son odluči u pratnji Boba (G. Chitlaphone) i Malog Haïja (Je. Pages) sve staviti na kocku i pobjeći iz logora...

Godine 1996. nominirana za Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja, izvrsna drama suscenarista i redatelja Rachida Bouchareba (Domoroci, Izvan zakona) izuzetno je uspjela adaptacija romana "La Colline de Fanta" Duyen Anh koji se temelji na istinitim događajima. Parižanin alžirskih korijena, Rachid Bouchareb se kao filmaš afirmirao produkcijom hvaljenih naslova "Flandrija" i "Sotona izvana" uglednog Brune Dumonta, dok je kao (su)scenarist i redatelj potpisao angažirana, zapažena i često nagrađivana djela, kao što su "Mali Senegal", "Domoroci", "London River" i "Izvan zakona".

U svojim filmovima Bouchareb se dominantno bavi temama odnosa među različitim i često sukobljenim rasama i kulturama, traganja za korijenima i vraćanja njima, tjeskobnih i frustrirajućih iskustava imigrantskog života, nedostatkom komunikacije među ljudima te suočavanja s okrutnošću svijeta i gubljenjem iluzija. Te su teme razvidne i u njegovu današnjem ostvarenju, izvrsno režiranoj, uznemirujućoj, impresivno atmosferičnoj, gotovo dokumentaristički autentičnoj, izuzetno sugestivnoj i odlično glumljenoj drami. Važnije uloge redom tumače naturščici i debitanti, a poznatija glumačka imena su ona Erica Nguyena (Indokina) i Yanna Roussela (Diva).