Navigation Content

Gradnja antičkog grada

Gradnja antičkog grada

Building the Ancient City

Profesor Andrew Wallace-Hadrill otkriva kako su antički gradovi, Atena i Rim, funkcionirali bez benzina, plina ili struje

INFO

Sažetak

U prvoj epizodi serije profesor Andrew Wallace-Hadrill vodi nas na putovanje po divnim mjestima u Grčkoj i Italiji da doznamo kako je prije dvije i pol tisuće godina Atena izrodila ideju grada pod upravom slobodnih građana. Svim aspektima svakodnevice - od obrane do zbrinjavanja otpada - nije upravljao neki kralj nego sami Atenjani.

Taj će radikalni novi sustav definirati način života kojem su Atenjani nadjenuli i ime. Zvali su ga "narodna vlast", demokracija. Na svom istraživanju upoznat ćemo ljude koji i danas staru Atenu vide kao model današnjeg upravljanja gradovima, uključujući i možda najvećeg zagovornika drevne grčke prijestolnice u današnjoj britanskoj - Borisa Johnsona.

Otkrivamo kako su Grci stvorili prvi sustav otvorene vlade i napisali prvi ustav, koji je odredio prava atenskih građana gotovo dvije tisuće godina prije nego što je nastala engleska Magna charta libertatum. Njegov je autor rođen u 7. st. prije nove ere, a još je čudnije da jedini sačuvani primjerak na papirusu nije pohranjen u Grčkoj ili u Rimu, nego skriven u Britanskoj knjižnici u Londonu, i da još nikad nije snimljen kamerom.

Andrew objašnjava kako je pristup temeljen na građanima doveo do stvaranja institucija na kojima su im i suvremenici zavidjeli: javne knjižnice, javni sudovi, javna opskrba vodom i javni prostori. Stvorivši to, Atena je odredila novo mjerilo ne samo za gradove antičkoga svijeta, nego i za današnje i buduće gradove.

2. epizoda: Rim
Rim je bio prvi velegrad svijeta. U doba kad je vrlo malo gradova imalo više od deset tisuća stanovnika, u Rimu je živjelo njih milijun. No, u svijetu bez suvremene tehnologije, kako im je to samo uspijevalo?

Kako su hranili sve veće stanovništvo, kako su im nalazili smještaj, kako su ih dovodili u središte bez autobusa i tramvaja? Kako su samo održavali funkcioniranje toga velikoga grada? U drugoj se epizodi serije s profesorom Andrewom Wallace-Hadrillom penjemo u drevne nebodere, spuštamo u drevnu kanalizaciju i uzdižemo nad dvije tisuće godina stare lučke bazene i danas ispunjene vodom, kako bismo sve to doznali. On će nam otkriti kako je ovaj grad natkrilio sve svoje antičke prethodnike.

Od uvođenja pješačke zone na Forumu do svjetskog transportnog križišta izgrađenog tik do prometnog epicentra suvremene Italije, aerodroma Fiumicino, vidjet ćemo kakav je to bio vizionarski pristup javnim projektima. Pristup kakav neće imati premca još gotovo dvije tisuće godina.

Otkrit ćemo kako je Neron - car kojeg su optužili da je svirao dok je Rim gorio - bio zapravo odgovoran za transformaciju najbolje vatrogasne službe antičkoga svijeta i za stvaranje prvih protupožarnih propisa. Otkrit ćemo uređene rimske stambene blokove izgrađene prije dvije tisuće godina. A profesor Wallace-Hadrill otkrit će tajnu uspješnosti Rima: planiranje, koje je još i danas razvidno na dijelovima mramorne karte grada stare tisuću osamsto godina, zapanjujuće karte koja pokazuje kako se na mnogim mjestima ulice staroga Rima precizno zrcale u ulicama današnjega grada.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...