Navigation Content

Gradovi budućnosti

Gradovi budućnosti

Les villes du futur

Zanimljiva dokumentarna serija odvest će nas na četiri kontinenta u otkrivanje najinovativnijih, najkarakterističnijih i najfascinantnijih urbanih eksperimenata

INFO

Sažetak

Veliki svjetski gradovi uskoro će se naći pred velikim izazovom: morat će hraniti sedam milijardi građana bez novog iscrpljivanja prirodnih resursa.

U Europi, Sjevernoj Americi i Aziji urbana poljoprivreda želi približiti mjesto proizvodnje mjestu potrošnje, ali rezultati su i dalje ograničeni. Kako bi dubinski preobrazili gigantske parazite, današnje megalopolise, neki žele otići korak dalje. Profesor ekoloških znanosti u New Yorku već petnaest godina sanja neobičan san - nebodere koji bi usred metropola proizvodili voće i povrće, u velikoj količini i trajno!

Koncept 'okomite farme' izmislio je početkom 2000. godine na sveučilištu Columbia Dickson Despommier i posvuda u svijetu ima sve više uspjeha. San tog izumitelja žele utjeloviti u Singapuru, Chicagu, Šangaju i u Europi. Još ni jedan poljoprivredni neboder nije ugledao svjetlo dana, ali tehnologija je već na raspolaganju.

Otvarajući vrata ovog velikog virtualnog projekta, film nas vodi ususret današnjim inovatorima koji pripremaju urbanu farmu sutrašnjice. Na krovovima Montreala i New Yorka novi naraštaj pobornika "ageekulture" povezuje poljoprivredu i nove tehnologije kako bi se u centru gradova proizvodilo svježe povrće, zdravo i bez pesticida; u Singapuru štede najrjeđi resurs gradova - prostor - tako što podižu poljoprivredne zgrade visoke deset metara, a u Nizozemskoj rabe najmoderniju LED rasvjetu kako bi zimi zamijenili zrake sunca. Sad još samo treba okupiti sve te znanstvene inovacije u jednoj jedinoj zgradi.

Ali veličina inicijalnog projekta nema samo zagovornike. Neki se boje da će poljoprivredno-prehrambena industrija zbog profita iskvariti san Dicksona Despommiera. Mladi arhitekti preuzimaju štafetu i služe se tehnologijama vertikalnih farmi kako bi od gradova sutrašnjice napravili autonomne ekosustave.

Na pragu smo treće industrijske revolucije. Gradsko stanovništvo stalno raste zbog napuštanja sela u zemljama u razvoju, osobito u Kini i Indiji. Svakog tjedna u svijetu milijun osoba dolazi se nastaniti u grad. Tim suludim tempom bez presedana do 2050. godine u gradovima će biti koncentrirano 70 posto ljudi.

Kako se nositi s takvom eksplozijom gradskog stanovništva i s kolosalnim problemima koje stvara? Kako ćemo hraniti sve te građane kad je sve manje raspoloživog poljoprivrednog zemljišta?

To pitanje danas je aktualno u svim zemljama na planetu i povezuje sve koji istražuju mogućnosti održivog rasta, digitalne inteligencije, transporta i energije. Serija želi biti svjedokom toga ključanja, skoka prema naprijed koji se najavljuje u idućim desetljećima, između inovacije i fascinacije. Na svim frontovima prelazi granice utopije ekstravagantnih i neostvarivih futurističkih projekata kako bi prikazala temelje konkretnih prototipova koji imaju realnu perspektivu i mogu se smjesta primijeniti.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...