Navigation Content

Vlakom prema slavi

Vlakom prema slavi

Bound for Glory

Priča o ranom životu Woodyja Guthrieja te kako je postao slavni folk pjevač

INFO

RedateljHal Ashby

GlumciDavid Caradine, Melinda Dillon, Randy Quaid, Elizabeth Macey, Ronny Cox

Sažetak

U srpnju 1936. godine, za vrijeme velike gospodarske krize, Woody Guthrie (D. Caradine) živio je sa ženom Mary (M. Dillon) u malom mjestu Pampa, u Texasu. Imali su dvije djevojčice.

Živjeli su bijedno kao i svi oko njih. Woody bi zaradio koji dolar slikajući natpise na dućanima, a ostatak vremena provodio je pomažući ljudima oko sebe ili svirajući gitaru i pjevajući. Ponekad bi na zabavi u malom sastavu svirao tradicionalne kaubojske pjesme, a ponekad bi uz gitaru skladao.

Bila je to prava američka folk-glazba u kojoj se uvijek govorilo o običnom životu i jednostavnim ljudima. Nakon što je Pampu zahvatila pustinjska oluja i ono malo plodne zemlje prekrila pijeskom, mnogi su spakirali svu svoju bijednu imovinu i na rasklimanim automobilima uputili se u Kaliforniju u kojoj je bilo mnogo plodne zemlje, a navodno i posla.

Woody jednog dana ostavi poruku ženi da je otišao tražiti posao u Kaliforniji. Uspije se ukrcati u teretni vagon i kao slijepi putnik putuje željeznicom dok njega i druge ne izbace. Njegov put do Kalifornije bit će težak. Ipak, popravit će gumu na automobilu Luthera (R. Quaid) i Liz Johnson (E. Macey) i oni će ga konačno odvesti u Kaliforniju u prihvatni logor za siromašne koji traže posao.

Tu će Woody prvi put osjetiti što je radnička solidarnost, koliko su važni sindikati i koliko u tome i on može pomoći svojim politički angažiranim pjesmama. Kroz nekoliko sljedećih godina Woody će zahvaljujući radiju postati slavni folk-pjevač...

U ovom epizodično konstruiranom filmu s mnogo realizma ispričana je priča o glasovitom folk-pjevaču Woodyju Guthrieju. Scenaristu je kao predložak poslužila njegova autobiografija.

Film je režirao Hal Ashby (1929.-1988.), američki redatelj koji je snimio samo deset filmova, no među njima su i nezaboravni "Posljednji zadatak" (1973.), "Holivudski frizer" (1975.) i "Povratak ratnika" (1978.). "Put slave" osvojio je dva Oscara - za adaptaciju Guthriejeve glazbe (Leonard Rosenman) i za fotografiju (Haskell Wexler).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...