Navigation Content

Hannah Arendt

Hannah Arendt

Hannah Arendt

Pogled na život filozofkinje i političke teoretičarke Hanne Arendt koja je pisala reportaže za "The New Yorker" o suđenju ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, Adolfu Eichmannu

INFO

RedateljMargarethe von Trotta

GlumciBarbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer, Julia Jentsch

Sažetak

Godine 1960. pripadnici izraelske tajne službe Mossad uhitili su jednog od glavnih organizatora i izvršitelja genocida u Drugom svjetskom ratu, jednog od najvećih zločinaca, Adolfa Eichmanna. Odveden je u Jeruzalem kako bi mu se sudilo za ratne zločine protiv čovječnosti.

Hannah Arnedt, ugledna njemačko-židovska filozofkinja koja je 1941. izbjegla u SAD, prihvaća poziv redakcije New Yorkera da izvještava s Eichmannovog suđenja.

Prateći suđenje Arendt shvaća da je Eichmann aparatčik osrednje inteligencije, ni po čemu dijaboličan te dolazi do novih spoznaja u shvaćanju i definiranju zla koje iznosi u svojim feljtonima, a kasnije objavljuje i knjigu "Izvještaj o banalnosti zla".

Naime, Arendt se bavi pitanjima moralnog individualnog ponašanja te se usuđuje racionalno pisati o bolnim činjenicama, o sudjelovanju svojih sunarodnjaka u ratnom zločinu, čime si priskrbljuje mnoga neprijateljstva i neugodnosti.

Danas je Arendtina "banalnost zla" općeprihvaćena, no 60-ih, kada je prvi puta progovorila i dala novu boju genocidu, doživjela je niz osuda i negacija.

Biografska drama eminentne njemačke redateljice Margarethe von Trotte prati tek nekoliko godina djelovanja i rada cijenjene njemačke filozofkinje, izuzetno snažne osobe koja se s velikom hrabrošću usudila suprotstaviti do tad uvriježenim stavovima.

Von Trotta je filmu dala dah dokumentarnosti ubacivši snimke s Eichmannovog suđenja, a kompleksnu ulogu Arendtove dodijelila je Barbari Sukowoj, nekad omiljenoj Fassbinderovoj glumici koja je za ovu ulogu nagrađena Njemačkom filmskom nagradom (German Film Awards 2013).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...