Navigation Content

Susret s Plutonom

Susret s Plutonom

Pluto Encounter

Jason Silva u jednosatnom specijalu koji nudi jedinstven doživljaj putovanja u svemir za koje je bilo potrebno 9 godina, 700 milijuna dolara i preko 4 milijarde prijeđenih kilometara

INFO

Sažetak

National Geographic Channel prati vrhunske znanstvenike iz laboratorija primijenjene fizike 'John Hopkins' koji surađuju s NASA-om na povijesnom putovanju sve do ruba našeg Sunčevog sustava - kako bi po prvi puta snimili slikovni zapis Plutona, tog 'patuljastog planeta', toliko misterioznog i neistraženog.

Čak nam ni moćne leće Hubbleovog teleskopa ne mogu otkriti kako doista izgleda. Pluton bi mogao biti ključ za otkrivanje tajni naše galaksije.

Svijet s velikim nestrpljenjem očekuje da vrhunski napredna letjelica New Horizons završi svoje putovanje 14. srpnja i donese odgovore na neka najvažnija pitanja o tome kako se sunčev sustav razvio i naposljetku, kako je nastala naša planeta.

Specijal 'Susret s Plutonom' detaljno prati ovaj ambiciozni projekt od početka do kraja, te nas uvodi u posljednje sate putovanja koje traje već 9 godina. 'Ako ste me vidjeli u emisijama kao što su 'Brain Games', znat ćete koliko me mogu inspirirati i motivirati čuda svemira kao i tehnologije pomoću kojih ga otkrivamo.', tvrdi Jason Silva. ' Na rubu smo fantastičnih otkrića o najudaljenijem dijelu Sunčevog sustava'.

Tjekom 2006. godine, New Horizons odletio je na raketi s rta Canaveral na Floridi, kako bi započeo svoje putovanje od 4 milijarde kilometara. Jureći kroz svemir brže od bilo kojeg predmeta kronstruiranog od strane čovjeka, te leteći oslobođeno od zemljine gravitacije - New Horizons odletio je dalje od Marsa, pored velikih plinovitih divova poput Jupitera, naprijed prema svom cilju, prema planeti veličine Aljaske...

14. srpnja kada letjelica stigne do Plutona, projurit će oko njega brzinom od 14 kilometara u sekundi, bez zaustavljanja. Let oko Plutona trajat će manje od 2 sata te će za to vrijeme letjelica moći snimiti Pluton, ucrtati površinu, analizirati atmosferu, i ispitati geološke karakteristike površine. Pri brzini kojom New Horizons putuje, i najmanja greška u računanju mogla bi prouzročiti katastrofalne posljedice, no znastvenici se nadaju će misija biti uspješno izvršena.

Vođa misije Dr. Alan Stern, veteran NASA-inih misija, komentira: 'Većina članova ovog tima radila je na ovom projektu veći dio svojih karijera. Kada uložite toliko truda i vremena u projekt, ogromno je uzbuđenje biti na Plutonovom pragu'.

Signalima koji putuju između letjelice i tima na Zemlji potrebno je 4 i pola sata da prijeđu put od 4 milijarde kilometara, što znači da će nakon mnogih godina preciznih priprema, letjelica New Horizons izvršiti svoju posljednju zadaću – snimiti dosad neviđene fotografije 'patuljastog planeta'. Dok New Horizons šalje podatke na Zemlju, Jason Silva pomaže gledateljima da shvate sva događanja, objašnjavajući proces cjelokupne misije kao i korijene naše fascinacije Plutonom; Kada smo ga prvi put otkrili? Zašto je Walt Disney bio toliko inspiriran planetom da je po njemu nazvao jednog od svojih najpoznatijih likova? Zašto je Međunarodna astronomska zajednica odlučila Plutonu oduzeti status planeta - i zašto je mnoge to uzrujalo?

Iako je završetak i sveopći uspjeh misije New Horizonsa još uvijek nepoznat, 'Misija Pluton' jedan je od NASA-inih najizazovnijih, najambicioznijih i najrizičnijih pothvata do danas, čime je NASA jasno dala do znanja kolika je važnost Plutona za daljnja istraživanja svemira.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...