Velika uspješnica i višestruko Oscarom nagrađeni film poznatoga britanskog redatelja Davida Leana nastao je prema romanu Pierrea Boullea o ratnim zarobljenicima koje su u Burmi, 1943. godine, zarobili Japanci. Skupina britanskih zarobljenika sa zapovjednikom Nicholsonom (A. Guinness) dobiva radni zadatak u logoru.

Zapovjednik japanskog logora Saito (S. Hayakawa) ne pridržava se konvencije da su časnici oslobođeni rada u zarobljeništvu i Nicholsonov otpor strogo kažnjava. Ne uspjevši slomiti otpor, te součen s činjenicom da most neće biti sagrađen u zadanom roku, Saito prihvaća Nicholsonov prijedlog da on i njegovi vojnici sagrade most na rijeci Kwai. Pod Nicholsonovim zapovjedništvom i uz pomoć nekolicine časnika vojnici započinju graditi most na rijeci Kwai.

Most bi trebao služiti Japancima za dopremu vojske i ratnog materijala i premda bi bilo logično da britanski zarobljenici sabotiraju izgradnju kako bi most bio loše kvalitete, Nicholson ima drugu viziju. Smatra da most mora biti savršeno izgrađen kako bi ostao primjerom vještine i znanja britanskih vojnika. S druge strane, američki zarobljenik Shears (W. Holden) koji je iz Saitova logora uspio pobjeći i dokopati se britanske vojne baze, dobiva zadatak predvoditi skupinu vojnika radi uništenja logora i rušenja netom sagrađenog mosta...

Film je nagrađen sa sedam Oscara uključujući one za najbolji film, režiju, glavnog glumca (A. Guinness), kameru, montažu, scenarij i glazbu od koje je najpoznatija ostala melodija zviždanjem "Marš pukovnika Bogeyja".

Poznati britanski redatelj sir David Lean poznat je po filmovima kao što su: Veliko očekivanje, Oliver Tvist, Kratki susret, Lawrence od Arabije, Ryanova kći, Doktor Živago, Put u Indiju i dr. Za svoj je rad višestruko nagrađivan. Dobio je dva Oscara i devet je puta nominiran za prestižnu nagradu.