Navigation Content

Veći od tiranosaura

Veći od tiranosaura

Bigger Than T. rex

Paleontolozi Paul Sereno i Nizar Ibrahim pokušavaju rekonstruirati najvećeg kopnenog grabežljivca na svijetu - megazvijer poznatu kao spinosaur

INFO

Sažetak

On je najveći ubojica koji je ikada kročio Zemljom. Zubi oštri poput britve, čeljusti duge jedan metar, pandže u obliku srpa. Ako mislite da govorimo o tiranosauru... razmislite ponovno. To je spinosaur.

Njegove goleme proporcije i 1,5-metarsko jedro na leđima čine ga jednim od najbizarnijih bića ikada otkrivenih. I jednim od najtajnovitijih. Otkriven je samo jedan kostur spinosaura koji ne sadrži tek nekoliko kostiju. To je bilo prije stotinu godina, u egipatskoj pustinji otkrio ga je njemački aristokrat Ernst Stromer. 35 godina poslije, uništen je u Drugom svjetskom ratu. Sada se u Sahari pojavio novi kostur i svi znakovi upućuju na to da je riječ o spinosauru.

Paleontolozi Paul Sereno i Nizar Ibrahim žure se predstaviti ga svijetu. U maniri detektivskih priča, pratimo znanstvenike u njihovu uzbudljivom nastojanju da otkriju podrijetlo kostura, u digitalnom formatu „ožive“ dinosaura i ponovno ga sastave u njegovu punom grabežljivom sjaju.

Arhivske fotografije i crteži Stromerova izgubljenog kostura u kombinaciji sa suvremenim CT-snimkama tek nađenih kostiju pomoći će im da spinosaur postane dinosaur grabežljivac koji je stvoren u prirodnoj veličini iz digitalnog modela. A ovaj primjerak obara sve rekorde.

Novi podaci potvrđuju da nije samo bio najveći mesožder koji je ikada kročio Zemljom, dug 14,7 metara, što je 15 posto više od najvećeg tiranosaura, nego je spinosaur i vodozemac, što ga čini jedinim nađenim dinosaurom koji je išao u vodu.

Vrhunska znanost, afričke avanture, svjetski ratovi, nacisti, skroviti fosili - sve se to isprepliće u nevjerojatnoj sagi i borbi za uskrsnuće jednog od najtajnovitijih stvorenja koje je ikada kročilo Zemljom.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...