Navigation Content

Psihološki pristup

Psihološki pristup

Cracker

Nagrađivana serija prati kriminalističkog psihologa dr. Edwarda Fitza Fitzgeralda, kojega glumi Robbie Coltrane

INFO

GlumciRobbie Coltrane, Geraldine Somerville, Christopher Eccleston, Kieran O'Brien, Barbara Flynn, Ricky Tomlinson

Sažetak

Psihološki pristup serija je koju je osmislio hvaljeni scenarist Jimmy McGovern. Radnja se odvija u Manchesteru, a glavni je lik kriminalistički psiholog dr. Edward Fitz Fitzgerald, kojega glumi Robbie Coltrane. Radi za policiju i pomaže im u rješavanju zločina.

Serija se sastoji od tri sezone, izvorno emitirane od 1993. do 1995. godine. Godine 1996. snimljena je 100-minutna epizoda koja se događa u Hong Kongu, a još jedan dvosatni film snimljen je 2006. godine.

Fitz je klasični antijunak. Alkoholičar je, okorjeli pušač, pretio, spor, ovisan o kockanju, maničan, prost i sarkastičan, no istodobno vrlo inteligentan i briljantan. Genijalac je u onome za što se specijalizirao, a to je kriminalistička psihologija. Sam Fitz u epizodi Bratska ljubav priznaje: "Previše pijem, previše pušim, previše se kockam. I sâm sam jednostavno previše."

Ova fenomenalno uspješna i utjecajna serija privukla je milijune gledatelja čim se pojavila na malim ekranima, osvojivši mnoge nagrade i pohvale kritičara.

Uz Robbieja Coltranea, u stalnoj su glumačkoj postavi: Christopher Ecclestone (Doktor Who, 28 dana poslije), Ricky Tomlinson (Obitelj Royle, Clocking Off), Barbara Flynn (Saga o Forsytheima), Geraldine Somerville (Gosfordski park, Harry Potter), a u gostujućim ulogama pojavljuju se: Robert Carlyle, Jim Carter, Samantha Morton, Adrian Dunbar, Freda Foh Shen, Marianne Jean-Baptiste i drugi.

Scenaristi su Jimmy McGovern i Paul Abbott.

Već prvi ciklus "Psihološkog pristupa" izazvao je ovacije kritike i publike i nagrade su samo pljuštale: Nagrada tiska za najbolju seriju 1993., nagrada scenarista za najbolju seriju, nominacija BAFTA-e za najbolju TV seriju, program godine ITV/Channela 4.
Jednako mnogo nagrada dobio je i Robbie Coltrane kao glavni glumac: Nagrada BAFTA za najboljeg TV glumca 1993./'94., najbolji glumac po odluci tiska 1993. te nagrada "Srebrna nimfa" na TV festivalu u Monte Carlu 1994.

1. i 2. epizoda

Glavni sumnjivac za brutalno ubojstvo tvrdi da je izgubio pamćenje. Fitz se trudi raspetljati zastrašujuće korijene njegove amnezije, nastojeći pritom dovesti u red svoj zamršeni privatni život
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...