Navigation Content

Revolucija u filmskoj industriji - Nova lica u Hollywoodu

Revolucija u filmskoj industriji - Nova lica u Hollywoodu

Silver Screen Revolution - New Faces in Hollywood

U doba pokreta za građanska prava, Beatlesa, pilule protiv začeća, rata u Vijetnamu i droga, SAD je doživio vlastitu kulturnu revoluciju: revoluciju djece cvijeća

INFO

RedateljRobert Kuperberg, Clara Kuperberg

Sažetak

Ovaj film govori o tome kako je šačica mladih i nadahnutih redatelja jurišala na američku filmsku industriju i stvorila novu kinematografiju. Bilo je to doba kad su nadareni mladi ljudi poput Scorsesea, Coppole i Spielberga, zajedno s novim tipom glumaca kao što su De Niro, Pacino i Nicholson, postali utjecajne ličnosti koje će snimiti moderne klasike poput Kuma, Kineske četvrti, Taksista i Ralja.

Kad je televizija stigla, Hollywood se uspavao. Dok se 1946. prodavalo 78 milijuna kino-ulaznica na tjedan, ta se brojka do 1971. spustila na 15 milijuna. Filmski studiji nisu shvatili poruku i pokušavali su privući publiku filmovima kao što su Tora!

Najdulji dan i Biblija, dok je ostatak svijeta otkrivao novu filmsku umjetnost zahvaljujući Antonioniju, Bergmanu, Felliniju, Kurosawi i brojnim drugim talentiranim redateljima, a Francuzi su već pokrenuli Novi val. Ti su filmovi bili bliži mladim ljudima nego holivudska ponuda.

Clara i Robert Kuperberg za svoj dokumentarni film izdvojili su tri najvažnija igrača iz toga doba: Martina Scorsesea, Jerryja Schatzberga i Johna Miliusa.

Scorsese će govoriti o Ulicama zla, filmu koji se ne bi uklopio ni u jedan holivudski obrazac zahvaljujući snimanju izvan studija i ručnim kamerama. To je i jedan od prvih filmova u kojem je za glazbenu podlogu upotrijebljena pop glazba.

Jerry Schatzberg i producent Dominick Dunne govore o kultnom filmu Panika u parku droga, filmu u kojem se prvi put pojavljuje dotad potpuno nepoznati glumac Al Pacino.

John Milius govori o svojoj adaptaciji Conradova Srca tame, koje on smješta u doba vijetnamskog rata. Scenarij je odbio George Lucas koji nije uspio naći nijedan studio koji bi ga financirao, ali Coppola ga je pretvorio u hit Apokalipsa sada.

Isječci iz niza važnih filmova iz toga vremena, od Bonnie i Clydea do Kuma i od Ponoćnog kauboja do Ratova zvijezda, upotpunit će fascinantnu priču o tome kako je Hollywood pokorila šačica nepoznatih redatelja i pretvorila ga u mjesto gdje vlada "neobuzdano veličanje seksa, droge i rock 'n' rolla" i gdje su inovativnost i eksperimentiranje vladali sve dok avangarda nije izdala vlastite snove i počela i sama proizvoditi holivudske uspješnice.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...