Navigation Content

Platinasta ljepotica

Platinasta ljepotica

Platinum Blonde

Mlada žena iz bogate obitelji impulzivno ulazi u brak s reporterom, a svatko od njih dvoje misli da bi se ovaj drugi trebao promijeniti

INFO

RedateljFrank Capra

GlumciJean Harlow, Loretta Young, Robert Williams, Reginald Owen, Walter Catlett

Sažetak

Dobrodušni Stew Smith (R. Williams) pošten je i skroman njujorški novinar kojem su pravila profesije i osobno dostojanstvo uvijek na prvome mjestu. Kad ga urednik Conroy (E. Breese) pošalje da istraži "vruću" priču o preljubu u bogataškoj obitelji Schuyler na Long Islandu, beskrupulozni odvjetnik Grayson (R. Owen) Stewa odmah pokuša podmititi s 50 dolara da zataji podatak da je obitelj jednoj djevojci za otkup određenih ljubavnih pisama platila 10 tisuća dolara.

Pisma je djevojci slao lakomisleni Michael Schuyler (D. Dillaway), a Stew se, prethodno odbivši mito, već istog dana uspije domoći šest pisama. Kad mu sutradan mito od 5 tisuća dolara ponudi Michaelova sestra Ann (J. Harlow), Stew i to odbije. Stew postaje svjestan da ga Ann izuzetno privlači, ali ne zna da je u njega tajno zaljubljena njegova romantična kolegica Gallagher (L. Young). A sve će se dodatno zakomplicirati kad se uskoro vjenča s Ann, te kad ga ona odluči uvesti u svoje društvo bogatih snobova.

Realizirana u vrijeme velike gospodarske krize početkom 1930-ih, vrlo solidna romantična komedija glasovitog Franka Capre, potpisnika antologijskog "Divnog života", razmjerno je populističko ostvarenje u kojem se autor donekle površno, no svakako na prepoznatljivo duhovit i pronicljiv način bavi klasnim razlikama u američkom društvu.

Scenarij priče o skromnom i siromašnom momku koji se nađe okružen bogatim praznoglavim snobovima najvećim je dijelom napisao Caprin stalni suradnik i oskarovac Robert Riskin (Dogodilo se jedne noći, Gospodin Deeds ide u grad), a među koautorima su i ugledni Harry Chandlee (Narednik York) i cijenjena Jo Swerling (Ponos Jenkija).

U glavnoj ulozi briljira Robert Williams, iznimno darovit glumac koji je, nažalost, iznenada preminuo samo mjesec dana nakon premijere, a njegove su partnerice slavne Jean Harlow (Državni neprijatelj) i Loretta Young (Svećenikova žena), za koje je dio kritike držao da su trebale zamijeniti uloge.

A Frank Capra, koji je tvrdio da mu je cijeli život bilo bitno snimati filmove na koje bi bili ponosni njegovi roditelji, i ovim se ostvarenjem još jednom potvrdio kao duhoviti moralist i iznimno inteligentan umjetnik.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...