Navigation Content

Steve Schapiro: fotograf američkih ikona

Steve Schapiro: fotograf američkih ikona

Steve Schapiro - An Eye on American Icons

Steve Schapiro legendarni je fotograf 20.stoljeća koji je zabilježio mnoge trenutke u američkoj povijesti

INFO

RedateljJulia Kuperberg, Clara Kuperberg

Sažetak

Steve Schapiro, rođen u Brooklynu, otkrio je fotografiju u dobi od devet godina u ljetnom kampu. Desetljećima je lutao ulicama svoga rodnoga grada New Yorka oponašajući stil Henrija Cartiera Bressona kojemu se divio. Poslije je učio zanat kod W. Eugena Smitha, pionira fotoeseja.

Od 1961. Schapiro je radio kao neovisni novinski fotograf za brojne velike časopise. Proslavio se fotoesejima, među ostalim, o radnim uvjetima doseljenika u Arkansasu, Apollo Theateru te narkomanima u istočnom Harlemu.

"Stjecanje nečijeg povjerenja" uvijek je bila Schapirova tajna uspjeha, osobito kad je pratio priče vezane uz Pokret za građanska prava, umorstvo Martina Luthera Kinga i predsjedničku kampanju Roberta Kennedyja.

Kad su slikovni časopisi, poput časopisa LIFE, propali u 70-ima, Schapiro se preusmjerio na filmsku industriju i snimao je promidžbene materijale, postere i promotivne fotografije za filmove kao što su Kum, Djevojka koju sam volio, Taksist, Ponoćni kauboj, Rambo, Riskantan posao te Billy Madison. Također je autor naslovnica ploča Barbre Streisand i Davida Bowieja.

Godine 2007. izdao je knjigu Schapirovi junaci s intimnim profilima deset društvenih ikona: Muhammada Alija, Andyja Warhola, Martina Luthera Kinga, Roberta Kennedyja, Raya Charlesa, Jacqueline Kennedy Onassis, Jamesa Baldwina, Samuela Becketta, Barbre Streisand i Trumana Capotea.

Nedavni Kumov obiteljski album obilježava početak njegove suradnje s velikom nakladničkom kućom Taschen.
Schapirove fotografije izlagane su u muzejima i galerijama diljem svijeta. Godine 2012. održane su izložbe njegovih fotografija u Stockholmu, Moskvi i Istanbulu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...