Navigation Content

Romantičnim rijekama

Romantičnim rijekama

Romantische Flüsse im Herzen Europas

Dokumentarna serija koja novim očima gleda tri rijeke koje su stoljećima oblikovale ljude i krajolike u srcu Europe, a ipak su često slabo poznate izvan svojih regija

INFO

Sažetak

Na obalama triju rijeka koje su stoljećima oblikovale ljude i krajolike u srcu Europe ima jedinstvenih tehnoloških čuda i znamenitih kulturnih spomenika.

Tri puta ovo filmsko putovanje ide od izvora do ušća i pokazuje kako svaka rijeka ima svoj osobni karakter.

Serija spaja prekrasne pejzažne prizore snimljene na vodi, na kopnu i u zraku te pripovijeda riječne priče - povijesne i suvremene, fascinantne i iznenađujuće.

 

1. epizoda: Saar

Romantična i suvremena, njemačka i francuska, trezvena i mušičava: Saar je mala rijeka mnogih lica. Izvire u Loreni u podnožju Donona. I to odmah dvaput. Udaljeni manje od jednog kilometra zračne linije jedan od drugog, dva izvora, Crveni i Bijeli Saar, mirno teku usporedo gotovo 30 kilometara kroz gustu šumu niz Vogeze, sve dok se kod Hermelangea ne spoje u Saar. Dalje rijeka pola svoga toka teče kroz Francusku, 11 kilometara tvori njemačko-francusku granicu i u donjem toku, sa svojim spektakularnim liticama i razvijenim riječnim petljama sve više podsjeća na rijeku Mosel, u koju se poslije 236 kilometara ulijeva kod Konza.

Poslije prirodnog raja oko izvora Saar meandrira kroz stari lorenski kraj čeličana prema Sarregueminesu. Početkom 20. stoljeća ovdje su bile neke od najboljih manufaktura keramike u Europi.

 

2. epizoda: Neckar

Izvor Neckara čudan je prizor - Neckar odmah počinje naveliko. Stara drvena ploča na obali to i potvrđuje - tu je izvorište Neckara. Iz ove močvare kraj Schwenningena Neckar se upućuje na svoj 363 kilometra dug put do ušća u Rajnu kod Mannheima.
Počinje divlje, romantično. Posve nereguliran Neckar probija svoj put - san snova za veslače, šetače i bicikliste. Rijetko koja rijeka već na gornjem toku ima toliko slikovitih gradova na svojim obalama.
No nije tu uvijek bilo tako idilično. To zna čuvar prirode Claus Ding, koji se angažirao na ponovnoj uspostavi prvoga kilometra Neckara u Schwenningenu. Šezdesetih godina ukopali su rijeku u podzemni kanal, ali sada se renaturirani Neckar opet prirodnim putem probija kroz grad podno Schwarzwalda. Sada se Claus najviše brine za projekt u močvari kod Schwenningena, sto hektara velikom prirodnom raju za biljke i životinje. On tu želi naseliti više od pedeset ovaca lokalne sorte, takozvane Moorschnucken, jer je to njihovo prirodno stanište. Ondje gdje bi ljudi tonuli u močvari Neckara, te su životinje doma.
Prolazimo kraj utvrde Rottweil i rimskoga grada Rottenburga i stižemo u sveučilišni grad Tübingen. Svaki treći od devedeset tisuća stanovnika je student i to se osjeti svagdje u gradu - uključujući Neckar. Mnogim tradicionalnim tibingenškim čamcima upravljaju studenti.
Iz Tübingena idemo nizvodno preko Stuttgarta u Ludwigsburg i njegovu baroknu palaču, velebni kompleks od 16 zgrada s više od 450 soba i 30 hektara vrtova. Zatim dalje u Freiberg, u područje zaštite prirode s mnogim ugroženim vrstama biljaka i životinja.
Dvadeset kilometara prije ušća napokon dolazimo do Heidelberga: prvog njemačkog sveučilišnog grada i meke za posjetitelje iz cijeloga svijeta. Put filozofa privlači riječne romantičare. Ovuda su se zaljubljeni studenti šetali još u 18. stoljeću, s pogledom na Neckar i na čarobni dvorac.

 

3. epizoda: Majna

Bijela Majna izvire ispod Ochsenkopfa, najvišeg brda lanca Fichtelgebirge, a Crvena Majna u Franačkoj Švicarskoj. Poput serpentina dva izvora probijaju svoj put nizbrdo dok se u Kulmbachu ne spoje u rijeku Majnu.
Začaran je to i bajkovit riječni svijet, zabačen, prirodan i tek rijetko posjećen.
Samostani i gradine stoje na brežuljcima iznad rijeke, u selima na obali pivovare. Nigdje drugdje na svijetu nije takva gustoća pivovara kao ovdje. Osim tradicionalnih pivovara posljednjih godina pozornost privlače i suvremeni pivari. Neposredno iza poznate bazilike Četrnaest svetih pomoćnika u Bad Staffelsteinu stoji mala pivovara s velikom pivnicom.
Majna dalje nizvodno kod Volkacha petljom od 180 stupnjeva predstavlja optičku konkurenciju rijeci Mosel. I inače je jedinstvena: na svome putu k ušću Majna je geografsko čudo - naizmjence teče na četiri strane svijeta.
Sve je življa ta začarana Majna, što dalje teče. Sela postaju gradovi na njezinim obalama: Aschaffenburg, Würzburg, Frankfurt i Mainz. Na našem filmskom istraživačkom putovanju otkrivamo velebnu divotu Palače u Würzburgu, a često doživljavamo Majnu i iz ptičje perspektive.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...