Navigation Content
Sajonara

Sayonara

Legendarni Marlon Brando u dojmljivoj ljubavnoj drami Joshue Logana o problemima s kojima su se susretali američki vojnici u Japanu nakon Drugog svjetskog rata ako su željeli ozakoniti svoje veze s Japankama

INFO

RedateljJoshua Logan

GlumciMarlon Brando, Patricia Owens, James Garner, Martha Scott, Miiko Taka, Miyoshi Umeki, Red Buttons

Sažetak

Koreja, 1951. Bojnik američkog ratnog zrakoplovstva Lloyd 'Ace' Gruver (M. Brando) i njegov najbolji prijatelj i suborac u ratu na Korejskom poluotoku Joe Kelly (R. Buttons) nemaju isto mišljenje o romantičnim vezama.

Dok Lloyd planira vjenčanje sa sunarodnjakinjom Eileen Webster (P. Owens), kćeri generala Marka Webstera (K. Smith), Joe je zaljubljen u Japanku Katsumi (M. Umeki). Iako Lloyd, baš kao ni pravila američke vojske, ne odobrava vezu sa strankinjom, ipak pristane biti kum svom prijatelju.

No, prilikom dolaska u Japan pozornost mu privuče prekrasna plesačica u kibukiju Hana-ogi (M. Taka). I dok novopečeni bračni par Joe i Katsumi trpi nesnošljivost s obje strane, Lloydov se privatni život počinje sve više komplicirati zbog veze s mladom Japankom...

 

Ljubavi osuđene na propast zbog neprihvaćanja okoline oduvijek su privlačile umjetnike. Tako je američki književnik i dobitnik Pulitzerove nagrade James A. Michener (Tales from the South Pacific) u romanu "Sajonara" opisao na kakve su nepremostive prepreke nailazili američki vojnici u Japanu nakon Drugog svjetskog rata ako su željeli ozakoniti svoje veze s Japankama.

Fatalizmom nabijena priča koja ni trenutka ne prelazi u hinjenu sentimentalnost učinila se idealnim literarnim predloškom za holivudsku ekranizaciju, pa ne čudi da je ubrzo nakon objavljivanja prilagođena filmskom platnu. Za redatelja je izabran cijenjeni Joshua Logan dok se adaptacije izvornog teksta prihvatio scanarist Paul Osborn (Istočno od raja).

Film je snimljen na originalnim lokacijama u Japanu, a glavna muška uloga pripala je glumačkoj zvijezdi M. Brandu (Tramvaj zvan čežnja, Na dokovima New Yorka). Obožavan među publikom i omražen među suradnicima, markantni je Brando ponovno pokazao mušičavost na snimanju ne odustajući od južnjačkog naglaska svog lika Lloyda iako to nije bilo predviđeno. Možda su u tim trenucima producenti požalili što ulogu nisu prihvatili njihovi prethodni izbori William Holden, odnosno, Rock Hudson, ali su nakon dolaska filma u kina odahnuli.

Izvrsno odglumljena i besprijekorno realizirana, Loganova je ljubavna priča postala veliki kinohit, dok su je članovi Američke filmske akademije nominirali za Oscara u čak deset kategorija, najviše te godine. No, Oscara za najbolji film dobila je ratna drama "Most na rijeci Kwai" redatelja Davida Leana. Stoga se ekipa "Sajonare" morala zadovoljiti s četiri nagrade koje su, osim u kategorijama najbolje scenografije i zvuka, pripale Redu Buttonsu (I konje ubijaju, zar ne) i debitantici Miyoshi Umeki za sjajne interpretacije tragičnog ljubavnog para. Za svoju je ulogu R. Buttons osvojio i Zlatni globus, dok je Brando učvrstio zvjezdani status u Hollywoodu. Pjesma "Sayonara (Goodbye)" djelo je Irvinga Berlina.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...