Navigation Content

I Hollywood stvori ženu

I Hollywood stvori ženu

Chick Flicks

Izraz "chick flick" u filmskom svijetu odnosi se na film namijenjen mlađoj ženskoj publici. "Flick" dolazi od "flicker", što znači film, a "chick" je djevojka

INFO

Sažetak

Od sredine 80-ih godina, filmski žanr chick flick prerastao je u pravi kulturni i sociološki fenomen u filmskoj industriji i odražava snove i čežnje modernih mladih žena uz naslove kao što su Kad je Harry sreo Sally, Besani u Seattleu, Zgodna žena, Baby boom, Dnevnik Bridget Jones, Vrag nosi Pradu, Plavuša s Harvarda, Seks i grad, a svi su bili velike uspješnice i u SAD-u i u ostatku svijeta.

Zanimljivo, sve teme koje danas obrađuju filmovi za djevojke potječu iz filmova snimljenih prije 50-ak godina, od sukoba između majke i kćeri do skupine prijateljica. Samo se prisjetite filma Kako se udati za milijunaša s Marilyn Monroe, Betty Grable i Lauren Bacall ili Muškarci više vole plavuše, u kojem Marilyn Monroe i Jane Russell glume dvije "barske djevojke" koje traže muža, ili Dolinu lutaka Marka Robsona iz 1967., adaptaciju bestselera Jacqueline Susann, o mukama triju mladih žena u New Yorku koje se motaju po svijetu droge i šoubiznisa.

U 30-ima, 40-ima i 50-ima prosječna žena - često udana majka - mogla je gledati Bette Davis ili Joan Crawford i maštati o emancipaciji, no tada bi je utješila Doris Day kao predstavnica vječne djevice u potrazi za ljubavlju. Ostvarenje emancipacije u 70-ima gotovo je uspjelo izvući žene "iz kuhinje", dok su ih istodobno filmovi za djevojke praktički gurali natrag u nju.

"Ženski filmovi" podložni su nizu veoma složenih pravila i konvencija kojima je glavni cilj izazvati određene emocije i osjećaje. Taj žanr ne treba shvaćati olako, on je temeljito analiziran u knjigama i studijama, s ciljem da se objasni potencijalnim scenaristima kako da naprave hit.

Holivudski studiji čak drže predavanja svojim scenaristima kako bi shvatili temeljne postavke ovoga žanra i tako iskoristili dobitnu formulu, kao što Hollywood uvijek čini, dok se ona ne iscrpi.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...