Navigation Content

Pričaj Šeherezado

Pričaj Šeherezado

Ehky ya Scheherazade

Voditeljica političkog talk-showa u Kairu podiže prašinu kada započinje raspravu o ženskim pravima

INFO

RedateljYousry Nasrallah

GlumciMona Zaki, Mahmoud Hemida, Hassan El Raddad, Sawsan Badr

Sažetak

Hebba Younis (M. Zaki) odvažna je egipatska televizijska novinarka koja na privatnoj TV postaji vodi provokativan i vrlo gledan politički talk-show. Hebba je i supruga naočitog Karima (H. El Raddad), također novinara i zamjenika glavnog urednika utjecajnih državnih dnevnih novina iz Kaira.

Karim je ambiciozan čovjek i želio bi postati glavni urednik, no prema mišljenjima utjecajnih političara s kojima dolazi u kontakt glavna smetnja u ostvarenju tog cilja mogla bi biti upravo Hebba. Ona se previše bavi politikom, a to bi moglo ugroziti Karimovu karijeru.

Nakon što u razgovoru s njom iskoristi svoj šarm, Karim uspije nagovoriti Hebbu da se njemu za ljubav s politike prebaci na nešto ležernije socijalne ili feminističke teme. Tako se ona u svojim emisijama ubrzo počne baviti naizgled bezazlenim "ženskim" pričama, te počne ugošćavati snažne i hrabre žene koje su se uspjele suprotstaviti ponižavanjima i zlostavljanjima u svojoj okolini.

A kad uskoro i temama društvene i vjerske represije nad ženama opet stane na žulj političarima, Hebba će se suočiti s mogućnošću raspada svog braka...
Godine 2009. nagrađena na festivalu u Veneciji, a godinu poslije i na Međunarodnom festivalu neovisnog filma u Bruxellesu, vrlo uspjela egzistencijalna drama uglednog egipatskog redatelja Yousrya Nasrallaha (Marcides, El Medina) naglašeno je feministički intonirano i izuzetno intrigantno ostvarenje suvremene tematike.

Riječ je o elegantno režiranom, vizualno estetiziranom, efektno stiliziranom i izvedbom modernom filmu koji dobro poznat dramaturški i narativni okvir iz zbirke arapskih pripovijetki "Priče iz 1001 noći Šeherezade" spretno koristi za progovaranje o tjeskobnim sudbinama žena u današnjem Egiptu, ali i ne samo u toj zemlji.

Posrijedi je provokativno i tematski univerzalno djelo koje se bavi i odnosom tradicije i suvremenosti, odnosno pitanjem u kolikoj su mjeri drevni običaji još uvijek na snazi u egipatskom društvu, te kakav je današnji položaj žena u dominantno patrijarhalnim društvima Srednjeg istoka.

Protagonistica filma Hebba Younis preuzima ulogu suvremene Šeherezade, a njezine priče i priče njezinih sugovornica postaju svojevrsni suvremeni pandan pričama iz 1001 noći, da bi na kraju Hebba od pripovjedačice postala lik priče.

Nju sjajno tumači M. Zaki (Mafia, Halim), glumica za svoj rad nagrađena na filmskom festivalu u Damasku i pariškom Bijenalu arapskog filma.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...