Bivši vijetnamski časnik Ben Tyson (Don Johnson) trideset godina nakon razvojačenja ugledan je poslovni čovjek, sretno oženjen i otac sina tinejdžera.

Upravo u trenutku dok sina, kojega su u školi optužili da je prepisivao, poučava o časti i odgovornosti, izbija skandal koji ukalja njegovu čast: dr. Steven Brandt (J. Heard), koji je također služio u Vijetnamu, optužuje ga da je odgovoran za masakr nad civilima i ranjenicima u vijetnamskoj bolnici 1973. godine.

Njegov je sin razočaran, a žena u nevjerici traži da joj objasni o čemu se radi, no Tyson ponavlja samo to da mu riječ koju je dao zabranjuje da govori o tim događajima i traži od žene da mu vjeruje.

Vojna tužiteljica (J. Tripplehorn) intuitivno osjeća da on govori istinu, no svjedoci protiv njega su, osim njega, cijela njegova desetina. Na pitanje Brandtu zašto je tek sad progovorio, Brandt kaže da, na kraju života, želi da se istina zna: obolio je od karcinoma prostate.

Tyson pokušava razgovarati sa svojim preživjelim vojnicima, no jasno je da mu ne dopuštaju da kaže istinu. Tysonu prijeti smrtna kazna, sve dok se na sudu ne pojavi neočekivani svjedok...

Ovaj izvrstan film prikazuje ne samo vrijednost danog obećanja i časti, nego i okrutnost rata, u kojemu ne vrijede iste norme kao u miru, ni isti osjećaji, o čemu u svojoj dramatičnoj završnoj riječi na sudu govori bivši poručnik Tyson - što je uistinu vrhunski odglumio Don Johnson.