Navigation Content

Beskućnica na Harvardu

Beskućnica na Harvardu

Homeless to Harvard: The Liz Murray Story

Thora Birch u priči o djevojčici iz jedne tipične disfunkcionalne obitelji snimljenoj prema istinitim događajima

INFO

RedateljPeter Levin

GlumciThora Birch, Michael Riley, Robert Bockstael, Makyla Smith, Kelly Lynch, Jennifer Pisana, Aron Tager, Ellen Page

Sažetak

Pametna i osjećajna djevojčica Liz Murray (Jennifer Pisana) živi s roditeljima i sestrom Lisom (Ellen Page) u nemogućim obiteljskim uvjetima pri čemu je najveći problem stanje majke Jean (Kelly Lynch). Ona je psihička bolesnica i narkomanka koja i ono malo novca koje imaju troši na drogu, pa djevojčice često nemaju ni za hranu.

Nesposobni otac dodatno pogoršava situaciju, te se u tinejdžerskoj dobi Liz (Thora Birch) nađe u prihvatilištu, a zatim i na ulici...

Kada se uz američki televizijski film pročita napomena 'snimljeno prema istinitim događajima', očekuju se standardna razina produkcije i manipuliranje pričom kako bi se film prilagodio najširoj publici. U tom je smislu TV film "Beskućnica na Harvardu" ugodno iznenađenje, ne samo zato što nadilazi kanone američke televizijske produkcije nego što u sat i pol trajanja daje snažnu obiteljsku dramu izvrsno profiliranih likova i njihovih sudbina.

Snimljen je prema životopisu Liz Murray, izvršne producentice filma i jedne od epizodnih glumica, u režiji iskusnog televizijskog profesionalca Petera Levina (Fighting For My Daughter, serijal Lou Grant). Portretira djevojčicu iz jedne tipične disfunkcionalne obitelji. Bolesna i o drogama ovisna majka, otac slabić, te kuća bez hrane i sigurnosti, odvode glavnu junakinju priče Liz najprije u dom, a zatim i na ulicu. No, inteligentna i načitana djevojka nađe snage za prevladavanje teške obiteljske situacije što će je na kraju i dovesti do jednog od najprestižnijih sveučilišta na svijetu.

Taj put - od beskućnice do Harvarda - realiziran je uistinu nadahnuto. Uz pozadinsku naraciju i niz šokantnih prizora Levinov uradak ni na trenutak ne odstupa od namjere da gledateljima ponudi što realističniju i što filmičniju priču o hrabroj i upornoj mladoj ženi. U glavnoj je ulozi izvrsna T. Birch (Vrtlog života, Ghost World), jedna od najdarovitijih američkih glumica mlađeg naraštaja. Liz kao djevojčicu interpretira J. Pisana (Blizzard), dok osobito treba istaknuti nastup K. Lynch (Kovrčava Sue, Drugstore Cowboy) u ulozi Lizine majke ovisnice.

Film je imao tri nominacije za nagradu Emmy, uključujući onu za glavnu ulogu T. Birch, te za dojmljiv montažerski rad dokumentarističkog ugođaja Anite Brandt-Burgoyne.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...