Navigation Content

Moje lijevo stopalo

Moje lijevo stopalo

My Left Foot

Biografska drama snimljena prema autobiografiji poznatog irskog pisca Christyja Browna, koji je od djetinjstva bio žrtvom cerebralne paralize, a jedino je svojim lijevim stopalom mogao pisati i slikati

INFO

RedateljJim Sheridan

GlumciDaniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Ruth McCabe, Fiona Show

Sažetak

Priča počinje 1959. kada je Christy (D. Day-Lewis) gost u kući Lorda Castewellanda (C.l Cusack) gdje se nalazi skup ljudi koji su također gosti na dobrotvornoj večeri za oboljele od cerebralne paralize. Christy tamo upoznaje bolničarku Mary Carr (R. McCabe) koja mu je dodijeljena da pazi na njega i pomaže mu, posebice na njegovu sklonost piću, jer mora biti trijezan za svečani govor.

Dok Christy potajno pije na slamku iz boce skrivene u svom smokingu, Mary čita njegovu autobiografiju, saznavajući sve o njegovu djetinjstvu, mladosti, borbi s bolešću, liječenjima, te ljubavi za umjetnost i golemom daru za pisanje i slikarstvo.

"Moje lijevo stopalo" veliki je uspjeh male irske kinematografije kao i redatelja Jima Sheridana (U ime oca, In America, Brothers). Film je osvojio dva Oscara - Daniel Day-Lewis za najbolju glavnu mušku ulogu i Brenda Fricker za najbolju sporednu žensku ulogu, a bio je nominiran za najbolji film, režiju i scenarij.

D. Day-Lewis zadivio je kritičare i gledatelje svojim energičnim, nesentimentalnim portretom Christyja Browna, te je narednih godina, uz nastavak suradnje sa Sheridanom u filmu "U ime oca", glumio i u filmovima Michaela Manna (Posljednji Mohikanac) i Martina Scorsesea (Doba nevinosti).

"Moje lijevo stopalo" razlikuje se od drugih filmova o hendikepiranim osobama po žestini prizora, koji su često grubi i naturalistički izravni u prikazivanju najneugodnijih junakovih tegoba, no uza svu grubost i žestinu, film je prožet humorom i iskonskom životnošću, tipičnom za irsku pripovjedačku tradiciju i umjetnost.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...