Navigation Content
Apartman

The Apartment

Jack Lemmon i Shirley MacLaine u priči o službeniku osiguravajućeg društva koji iznajmljuje stan svojim šefovima za njihove izvanbračne pustolovine

INFO

RedateljBilly Wilder

GlumciJack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Jack Kruschen, David Lewis

Sažetak

C. C. Baxter zvan Bud (Jack Lemmon) službenik je njujorškog osiguravajućeg društva Consolidate Life koje zapošljava više od 31.000 ljudi. U mnoštvu kolegica i kolega Bud zauzima posebno mjesto. Budovi šefovi iznimno cijene njegovu susretljivost, jer im redovito iznajmljuje svoj stan za izvanbračne izlete.

I dok se skromni i dobronamjerni službenik zbog svojih usluga nada skorom unapređenju, njegov susjed dr. Dreyfuss (Jack Kruschen) misli da je Bud veliki zavodnik koji svake večeri mijenja djevojke. Sasvim suprotno, sramežljivi Bud priželjkuje da ga zamijeti lijepa kolegica iz lifta Fran Kubelik (Shirley MacLaine) koja je ljubavnica njegovog šefa Jeffa D. Sheldrakea (Fred MacMurray).

Kad naivna Fran dozna da Jeff ne namjerava ostaviti suprugu radi nje, odluči počiniti samoubojstvo. Međutim, spasit će je upravo Bud...

U karijeri jednog od najvećih američkih i svjetskih sineasta svih vremena Billyja Wildera (1906.-2002.), koju su obilježili klasici poput filmova "Neki to vole vruće", "Bulevar sumraka" i "Stalag 17", humorna drama "Apartman" zauzima posebno mjesto. Kao i u većini svojih naslova, Wilder se prihvatio rada na filmu u ulozi redatelja i scenarista odlučivši se istodobno i za posao producenta.

Priča o službeniku osiguravajućeg društva koji iznajmljuje stan svojim šefovima za njihove izvanbračne pustolovine rodila se u Wilderovim planovima nakon odgledanog filma "Kratak susret" (1945) redatelja Davida Leana, dok je na scenariju Wilder radio sa svojim višegodišnjim suradnikom I. A. L. Diamondom (Neki to vole vruće, Kolačić sudbine).

Nadahnut Leanovim filmom, Wilder je još jednom spojio kontroverznu temu i pitku kontekstualizaciju te je "Apartmanu" teško pripisati samo jedan žanr. Istodobno i farsa, i tragikomedija, i socijalna drama, film je trijumf karakterizacije i vođenja priče koji je zaživio u sjajnoj sinergiji glumačkih interpretacija, vrckavog ritma i melankoličnog ozračja (ne)uzvraćenih ljubavi. Službenika Buda i djevojku iz lifta Fran tumače briljantni J. Lemmon (Gospodin Roberts, Spasite tigra) i S. MacLaine (Vrijeme nježnosti, Životna prekretnica). Lemmon je i u prethodnom Wilderovom hitu "Neki to vole vruće" dokazao superiornost svojih interpretativnih mogućnosti, dok se mlada S. MacLaine nakon oskarovske nominacije za film "Neki su dotrčali" još jednom potvrdila kao vodeća holivudska glumica svog naraštaja. Njihova se suptilna, a tako snažna glumačka međuigra, s pravom smatra jednim od najboljih dueta u američkoj kinematografiji uopće.

Dojam o Wilderovu znalačkom radu s glumcima upotpunjuju i F. MacMurray (Dvostruka obmana, Remember the Night) u ulozi Budova šefa i Franina ljubavnika Jeffa, zatim R. Walston (Kiss Me, Stupid, serija Kućice u cvijeću) te J. Kruschen (Caprice, Cape Fear) koji je za ulogu Budova susjeda nominiran za Oscara.

Film je dominirao na dodjeli nagrada Američke filmske akademije osvojivši pet Oscara od ukupno deset nominacija. Nagrađeni su film, režija, scenarij, scenografija (crno-bijela) i montaža pri čemu je Wilder primio čak tri statuete. S. MacLaine proglašena je najboljom glumicom na Festivalu u Veneciji, a "Apartman" je još dobio i tri Zlatna globusa, tri BAFTA-e te nominaciju za Grammy za originalnu glazbu oskarovca Adolpha Deutcha (Oklahoma!, Sedam nevjesta za sedmoricu braće).

Elegantna crno-bijela fotografija djelo je snimatelja Josepha Lashellea. Tri godine poslije J. Lemmon i S. MacLaine nastupili su zajedno u još jednom klasiku Billya Wildera "Slatka Irma".

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...