Navigation Content

Dan revolveraša

Dan revolveraša

Hour of the Gun

Nakon što mu Ike Clanton ubije brata, šerif Wyatt Earp i nekoliko njegove ostale braće preuzet će zakon u svoje ruke...

INFO

RedateljJohn Sturges

GlumciJames Gardner, Jason Robards, Robert Ryan, Albert Salmi, Steve Ihnat

Sažetak

Nakon što u obračunu kod O. K. Corrala ubiju nekoliko ljudi zloglasnog Ikea Clantnona (Robert Ryan), šerif Wyatt Earp (James Gardner), njegova braća Morgan i Virgil, i prijatelj Doc Holliday (J. Robards) moraju pred sudom dokazati kako nisu hladnokrvni ubojice već provoditelji zakona. Sud Earpa i Hollidaya oslobodi krivnje, no moćni Clanton, čiji je cilj potpuna kontrola nad Arizonom, nastavlja progoniti obitelj Earp.

Njegovi plaćenici rane Virgila i ubiju Morgana Earpa. Kako suđenje za ubojstva propadne, jer se jedini svjedok boji pojaviti na sudu, Wyatt Earp odluči uzeti zakon u svoje ruke...

Glasoviti obračun braće Earp i Doca Hollidaya s Ikeom Clantonom i njegovim ljudima, koji se dogodio 1881. kod legendarnog O.K. Corrala u gradiću Tombstoneu, jedan je od filmski najpotentnijih događaja iz povijesti američkog Divljeg zapada.

Posezanje hollywoodskih filmaša za mitskim sukobom rezultiralo je s nekoliko izuzetnih filmova poput "Moje drage Clementine" Johna Forda, među kojima posebno mjesto pripada izvrsnom "Obračunu kod O.K. Corrala" (1957), redatelja Johna Sturgesa. Deset godina kasnije jedan od najboljih redatelja vesterna Sturges (Sedmorica veličanstvenih) vratio se ponovno događajima u Tombstoneu u podjednako izuzetnom filmu "Dan revolveraša", svojevrsnim nastavkom njegova "Obračuna", u kojem se pozabavio događajima koji su uslijedili nakon "Corrala".

Sturges koji, zanimljivo, nije bio prezadovoljan "Obračunom kod O.K. Corrala", osmislio je "Dan revolveraša" kao mračnije i tjeskobnije djelo u odnosu na spomenuti hit. Propitkujući stare vestern mitove, Sturges je prikazao Wyatta Earpa kao iznimno slojevitu i tragičnu figuru, čovjeka koji se ne osvećuje toliko da bi zadovoljio pravdu, koliko zbog uživanja u ubijanju. "Dan revolveraša" jedan je od ključnih filmova za razumijevanje nestanka klasičnog vesterna i pojave tzv. antivesterna.

Unutar sjajne glumačke ekipe najbolji je posao obavio jedan od najvećih američkih filmskih glumaca R. Ryan (Namještaljka, Divlja horda).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...