Proteklog tjedna počeo je kvalifikacijski ciklus za plasman na Europsko prvenstvo koje će se održati u Francuskoj 2016. Natječu se 53 europske nogometne vrste za 23 mjesta koja vode na završni turnir; Francuska je plasman dobila zahvaljujući domaćinstvu.Od sredine devedesetih pa sve do početka ovih kvalifikacija na europskim bi se prvenstvima takmičilo šesnaest reprezentacija; povećanje broja ekipa na završnom turniru učinit će ove kvalifikacije iznimno zanimljivima jer će svoju šansu vidjeti mnoge vrste koje po starom sistemu nisu mogle računati na plasman. Pedeset i tri europske reprezentacije razvrstano je u devet kvalifikacijskih skupina, a iz svake skupine po dvije vrste automatski ostvaruju plasman, a trećeplasirane vrste (osim najbolje trećeplasirane reprezentacije koja direktno ide na EP) idu u play off.

Već prvo kvalifikacijsko kolo donijelo nam je nekoliko iznenađujućih rezultata od kojih valja izdvojiti pobjedu Albanaca na gostovanju kod Portugala. Njemci su se prilično namučili da dođu do pobjede protiv Škotske, a u istoj skupini Irska je slavila na gostovanju kod Gruzije. Spomenimo da je Gibraltar debitirao u kvalifikacijama za EP visokim porazom od Poljske; bilo je 7-0 za Poljake uz četiri gola Lewandowskog.

Vatreni su kvalifikacije otvorili pobjedom protiv Malte no valja reći da Kovačeva vrsta nije oduševila; Modrić i društvo nisu uspjeli zabiti Maltežanima u prvom dijelu susreta, a bolji pristup Vatrenih u drugom dijelu brzo je naplaćen golom Modrića. Do kraja utakmice naši su opsjedali vrata Malte, a u strijelce se upisao i Kramarić postavivši konačnih 2-0. Naši najveći konkurenti u kvalifikacijama za EP, Talijani, upisali su vrijednu pobjedu u Norveškoj, a Bugari su stigli do troboda u Azerbajdžanu.

Pregled svih skupina te sažetke svih utakmica pogledajte na kanalu SportKlub 1.