Navigation Content

Smrt morskog čudovišta

Smrt morskog čudovišta

Death of a Sea Monster

Paleontolozi putuju kroz vrijeme kako bi pronašli brojne fosile zastrašujućih morskih bića, od kojih mnogi pripadaju dosad nepoznatim vrstama

INFO

Sažetak

Svakoga kolovoza dr. Jorn Hurum povede istraživačku ekspediciju na udaljeni arktički arhipelag Svalbard. Tijekom iskopavanja paleontolozi putuju u vremenu u razdoblje jure te u tim slojevima pronalaze brojne fosile zastrašujućih morskih bića, od kojih mnogi pripadaju dosad nepoznatim vrstama.

Radeći na terenu, moraju se suočiti s teškim vremenskim uvjetima, polarnim medvjedima i izolacijom, a svaka nova ekspedicija urodi nevjerojatnim otkrićima, ali i naizgled nerješivim pitanjima.

Tijekom dvaju istraživačkih pothvata pod sponzorstvom National Geographica znanstvenici su došli do iznimnih otkrića koja bi mogla zauvijek promijeniti naše shvaćanje razdoblja jure.

Ostaci ihtiosaurâ koji sliče dupinima i dugovratih plesiosaura u velikom se broju mogu naći upravo na lokalitetu na kojemu je pronađen najveći čovjeku poznat gmaz, 15 metara visoki pliosaur, čiji su zubi bili veličine krastavaca.

Morski krokodili, kornjače, ribe i ostala fauna tipični su za topla mora jurskoga razdoblja, ali ovdje im doslovno nema ni traga. To upadljivo odsustvo određenih dijelova hranidbenog lanca zbunjuje znanstvenike koji se trude opisati ovaj jedinstveni ekosustav. No, neočekivano, ekipa je naišla na pravo blago, na prvog posve očuvanog ihtiosaura iz razdoblja jure pronađenog na arktičkom području.

Posve očuvani primjerci daju više informacija od fragmenata kostiju. Moguće je da će analiza ovog nalaza razjasniti na koji je način ta životinja živjela i kako je uginula te bi mogla čak dati odgovor i na pitanje zašto su neke životinjske vrste na ovom području odsutne.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...