Navigation Content

Zapadni Bejrut

Zapadni Bejrut

West Beyrouth

Normalne živote libanonskih tinejdžera krvavi rat pretvorit će u pakao

INFO

RedateljZiad Doueiri

GlumciRami Doueiri, Mohammad Chamas, Rola Al Amin

Sažetak

Bejrut, travanj 1975. Tinejdžer Tarek (R. Doueiri) pohađa francusku gimnaziju izluđujući profesore svojim nekonvencionalnim ponašanjem. Najbolji mu je prijatelj mlađi Omar (M. Chamas) s kojim rado snima filmove na superosmici.

Njegovi majka Hala (C. Loubos) i otac Riad (J. Bou Nassar) pripadnici su dobrostojeće građanske klase, pa Tarek ne oskudijeva ni u čemu. Sve se sruši u trenutku kad u zemlji izbije krvavi građanski rat koji libanonsku prijestolnicu podijeli na istočni kršćanski i zapadni muslimanski dio. Tarek se ne može pomiriti s novonastalom situacijom...

Građanski rat u Libanonu (1975.-1990.) jedan je od najtežih i najkompleksnijih sukoba nakon Drugog svjetskog rata koji je ovu nekad bogatu i prosperitetnu državu gurnuo u najteže razdoblje njezine neovisnosti. A kako je rat počeo, tema je ove vrlo dobre libanonske drame snimljene u koprodukciji s Francuskom, Norveškom i Belgijom.

Riječ je o debitantskom filmu libanonskog redatelja i scenarista Ziada Doueirija (Lila dit ça) koji je, koristeći autobiografske elemente, opisao erupciju nasilja i beznađa, koja je odnijela na desetine tisuća ljudskih života. Glavni je lik filma redateljev alter ego, gimnazijalac Tarek kojemu se početak rata u travnju 1975. na ulicama Bejruta učinio tek kratkotrajnom pustolovinom, da bi malo-pomalo uvidio da i njega i cijelu zemlju rat odvodi u neopisivu tragediju.

Doueiri se pritom koristi čestim, ali najboljim pripovjedačkim postupkom u kojem se epohalni događaji promatraju iz perspektive tzv. malog čovjeka, u ovom slučaju tinejdžera. Dinamičan i, što je najvažnije, autentičan, film plijeni izvrsnom rekonstrukcijom razdoblja što je zasluga i kostimografije Pierrea Matarda, te (pseudo)dokumentarističke kamere Ricarda Jacquesa Galea.

U glavnoj je ulozi redateljev mlađi brat i ujedno debitant R. Doueiri koji se sjajno snašao u liku neobuzdanog mladića kojega rat tjera na ubrzano sazrijevanje. Partneri su mu također nova i mlada glumačka lica R. Al Amin kao May, te M. Chamas kao Tarekov najbolji prijatelj Omar. Chamas je sasvim slučajno dospio u glumačku postavu kad se kao prolaznik sukobio sa članom ekipe što je ostavilo dojam na redatelja, pa mu je dao ulogu.

Tarekove roditelje tumače profesionalni glumci C. Loubos (Civilisées) i J. Bou Nassar (Autour de la maison rouge), dok je atmosferična glazba djelo skladatelja Stewarta Copelanda. Naslov filma je kombinacija engleske riječi West i francuskog naziva za libanonski glavni grad Beyrouth čime je redatelj naglasio multikulturalnost i multijezičnost svoje zemlje. Film je dobio nagradu François Chalais u Cannesu 1998., te FIPRESCI-jevu nagradu iste godine u Torontu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...